Máme video, farmářka Jacques v něm má Klause na špagátu

Kateřina Eliášová
19. 5. 2009 9:40
Jak chce vést masy, když neví, co je biomasa? ptá se v klipu koza krávy
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zelení se rozhodli nalákat voliče pomocí volebních spotů, ve kterých si ze sebe udělali legraci a zároveň se ostře pustili do ostatních politiků včetně prezidenta Václava Klause. Hlava státu v klipu získala podobu kohouta přivázaného za nohu ke kolíku u makety Pražského hradu.

Průvodkyněmi dvou spotů - trvajících minutu, respektive dvě minuty - jsou kráva s kozou přežvykující seno. Oba klipy bude vysílat Česká televize

Zelená farma

Zelená agitka se odehrává na farmě. Poslankyně Kateřina Jacques coby dvojka evropské kandidátky řídí traktor, předseda strany Martin Bursík přehazuje seno s jedničkou a trojkou kandidátky - Bursíkovým náměstkem Janem Dusíkem a poslancem Přemyslem Rabasem.

"Chcete, aby Evropa trochu zkultivovala český dvorek? Volte stranu zelených!" zní volební poselství.

Zelení v letošní kampani vsadili i na prezidenty. Ten bývalý, Václav Havel, je otevřeně podpořil a vyzval voliče, ať volí Bursíkovy zelené. Toho současného, Václava Klause, používají naopak jako terč.

"V Evropě hlavně budeme ve velkým kultivovaným stádu, kde platí jasný pravidla a záruky. Tak to ten náš kohout nebude tak vyřvávat! Tak to nevím, to taky, jednou, možná...," diskutuje kráva s kozou nad senem.

Foto: Ludvík Hradilek
Zelení vyrazili na Brusel s Havlem a Schwarzenbergem
Havel volebním trumfem zelených. Hlásí se k němu i ODS

Do Klause se trefuje i další politička. Ve volebním spotu si s Klause vystřelila europoslankyně Zuzana Roithová.

Na Klause coby euroskeptika a odpůrce Lisabonské smlouvy naopak vsadili Libertas.cz v čele s Vlastimilem Tlustým a Vladimírem Železným.

Kocour Kalousek

Zelení si ve spotu vedle utahování si z prezidenta taky dělají legraci sami ze sebe.  Konkrétně z Kateřiny Jacques a jejího faux pas v pořadu Jana Krause Uvolněte se, prosím.

V něm nedokázala moderátorovi obstojně vysvětlit, co je to biomasa. Šetrné vytápění kotly na biomasu je přitom jedním z volebních témat zelených.

Foto: Aktuálně.cz

"Jak chce vést masy, když neví, co je biomasa?" ptá se v klipu koza krávy. Kráva jí na to odpovídá: "Jsou i jiný experti. Třeba ten černej kocour, co sedával na státní kase, se nedávno přiznal, že by nedokázal vyplnit daňové přiznání," říká ve spotu kráva a myslí tím zjevně exministra financí Miroslava Kalouska.

Jeho kolegové z KDU-ČSL jsou pak znázorněni jako ovce v ohradě s křížem, komunisté coby krůty v červeném kotci se srpem a kladivem zapíchnutými ve špalku a socialisté jako husy v oranžovém kotci. ODS představují holubi v modrém holubníku.

"Ti naši sobečci tady na dvorku kyrykaj, štěkaj a chrochtaj takový hámotiny, že se s nima nikdo přespolní nechce vážně bavit," stěžuje si na zvířátka na farmě kráva s kozou.

Na více či méně vtipné volební spoty vsadily všechny pralamentní strany vyjma komunistů. Kampaň také přesunuli více na internet, ať už na stránky YouTube nebo komunitní server Facebook.

 

Právě se děje

Další zprávy