"Máme lichváře v parlamentu, je nám na zvracení." Pardubická SPD kritizuje svého poslance Kohoutka

ČTK ČTK
11. 12. 2017 16:28
Spolustraníci vytýkají poslanci Jiřímu Kohoutkovi nedemokratické a autoritářské jednání a vadí jim, že byl ve firmě, která poskytovala rychlé půjčky.
Poslanec SPD Jiří Kohoutek.
Poslanec SPD Jiří Kohoutek. | Foto: ČTK

Pardubice - Část členů pardubické krajské organizace hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) chce odvolat současné vedení regionu v čele s krajským předsedou, novým poslancem Jiřím Kohoutkem. Vytýkají mu nedemokratické a autoritářské jednání a vadí jim jeho dřívější činnost ve firmě, která poskytovala rychlé půjčky. Kohoutkovo vyjádření se v pondělí nepodařilo získat, telefony nebral ani v minulosti, na SMS neodpovídá.

"Nechová se k lidem tak, jak by správný předseda měl, někteří lidé byli zbaveni funkcí v hnutí, když nebyli přítomni. Dosazuje také všude své známé a vyvolává zbytečné sváry," řekl člen hnutí Jan Nový. Podle něj Kohoutek před volbami zatajil, čím se živí, což mohlo poškodit jméno hnutí. Byl jednatelem a společníkem firmy Time Financial CZ, která poskytuje nebankovní půjčky, svého podílu se podle Obchodního rejstříku zbavil.

"My jsme proti lichvářům a máme lichváře v parlamentu, z toho vám je na zvracení," řekla Ivana Pilchová, další členka hnutí, která chce Kohoutka v čele krajské organizace nahradit někým jiným.

Podle ní současný krajský předseda neférovými prostředky dosáhl toho, že byl prvním na kandidátce hnutí do sněmovních voleb a díky tomu se stal poslancem. 

Styl krajského předsedy kritizují i bývalí členové. "Vím nejméně o 30 lidech, které vyloučil v posledním asi roce a půl. Nějaký důvod se vždycky našel. Kdo začal být aktivní, musel jít z kola ven," řekl podnikatel Vladimír Boštík. Krajskou organizací mu bylo ukončeno členství letos na jaře. V roce 2013 neúspěšně kandidoval do Poslanecké sněmovny za Úsvit přímé demokracie.

Podle Nového má krajská organizace nyní asi 45 členů. Zda se podaří prosadit Kohoutkovo odvolání, není jasné. "To záleží na tom, co si tam ještě sežene za lidi," dodal Nový.

 

Právě se děje

Další zprávy