Mám mandát silný jako řemen, věří si Svoboda

Kateřina Eliášová
31. 5. 2009 16:15
Situace ve straně se zklidní, domnívá se nový lídr lidovců
Ze Vsetína odjížděl nově zvolený předseda lidovců Cyril Svoboda nadmíru spokojený.
Ze Vsetína odjížděl nově zvolený předseda lidovců Cyril Svoboda nadmíru spokojený. | Foto: Ludvík Hradilek

Vsetín - Strana se pod mým vedením zklidní a znovu začne mluvit jedním hlasem. Takový vzkaz poslal navenek nově zvolený lídr KDU-ČSL Cyril Svoboda.

Exministr Topolánkovy vlády zcela ovládl sjezd. Byť při zvolení svým konkurentům utekl jen o prsa, podařilo se mu do vedení strany a také do celostátního výboru prosadit výhradně své spojence.

"To se ještě v dějinách naší strany nestalo. Je to mandát silný jako řemen," glosoval svůj úspěch Svoboda.

Svoboda se po konci sjezdu vyhýbal individuálním rozhovorům, na otázky novinářů odpovídal na společné tiskové konferenci.

Kdy budete jednat s poslanci o nedělním hlasování o důvěře vládě? Co jim doporučíte?

Nejprve si určíme tajemníka. Teprve potom dáme jasný postoj pro voliče a pro naši stranu. Naši členové budou vědět, co mají dělat.

A co jim tedy doporučíte?

Já jsem ve svém projevu řekl, že diskuze je cesta k rozhodnutí. Ale jakmile se rozhodneme, musíme mluvit jedním hlasem. Takže nemohu napřed mluvit jedním hlasem a potom diskutovat to rozhodnutí.

Nicméně to, jak jsme hlasovali dosud, naznačuje, jaký postoj bychom měli držet dál. Zatím jsme nepodpořili ani zkrácení volebního období a byli jsme pro to, aby vláda Mirka Topolánka dovládla do konce předsednictví. Bude taky záležet na programu současné vlády.

Ve straně máte pravicové křídlo a to se trochu obává, že stranu teď povedete více doleva. Jak byste jim to vyvrátil?

Ve svém projevu jsem se úzkostlivě vyhýbal slovům pravice a levice. Mluvil jsem o bratrství jako o novém vztahu odpovědnosti mezi námi a voličem. My jsme křesťanská strana a budeme podporovat křesťanské hodnoty a naši politiku. Nenechám se rozptylovat tím, že někdo bude říkat, že toto je pravicové a toto je levicové. Je to křesťanské, a tudíž správné.

Mandát jako řemen

Váš mandát je velmi křehký. Myslíte si, že se vám podaří situaci ve straně uklidnit? Vašich kritiků přeci jen zbylo ještě dost.

Podle mě je můj mandát silnější, než se komukoliv zdá. Nejde o to, kolik kdo získal hlasů, ale jaký tým byl zvolen (vedení strany i celostátní výbor tvoří výhradně spojenci Cyrila Svobody - pozn. red.). To se ještě nestalo v dějinách naší strany. Je to mandát silný jako řemen.

Uklidní se tedy podle vás situace ve straně?

Zklidní, protože strana bude mluvit jedním hlasem, a tím budou usnesení našich orgánů. Kdo bude říkat něco jiného, sám sebe vylučuje. A to nikomu nedoporočuju.

Zvolíme nové vedení klubu

Odehraje se teď nějaká změna ve vedení poslaneckého klubu? Pavel Severa zrovna nepatří mezi vaše spojence...

Podle mě se změna musí odehrát. Hlas lidí jako je Miroslav Kalousek, kteří odcházejí z naší strany a přesto zůstávají našimi poslanci, nemůže rozhodnout o tom, kdo bude zasedat v předsednictvu strany za poslanecký klub. Tedy, znovu se musí volit předseda klubu, protože bude ve vedení naší strany.

A vy jako předseda byste viděl ve vedení klubu koho?

Nechte nám prostor, rozhodneme v nejbližších dnech.

Budete žádat ty poslance, kteří už nebudou členy vaší strany, aby se vzdali poslaneckého mandátu?

Nejsem připraven žádat nikoho, aby skládal mandát. To, že je to mravní zrada, o tom není žádná pochybnost. Nikdo z těch lidí by nebyl na kandidátce strany, kdyby nebyl členem strany lidové.

V červnu rozjedete stranické primárky. Předpokládáte, že dojde k podstatným změnám na čelních místech oproti roku 2006?

Je to na jednotlivých krajích, aby si nominovaly své lídry. Ať si to v každém kraji rozhodnou sami, do toho my mluvit nebudeme. Budou-li to noví lidé, bude to dobře. Budou-li to osvědčení, bude to taky dobře.

Přijali jste nějaké usnesení, které se týká případné koaliční spolupráce s komunisty, ať už otevřené či skryté?

Platí, že my nebudeme nikdy spolupracovat na žádném scénáři, který se opírá o podporu KSČM, ať už je tichá či otevřená.

 

Právě se děje

Další zprávy