Malé strany si Ústavnímu soudu stěžují na volby v Praze

ČTK ČTK
9. 12. 2010 11:07
Straně zelených, SNK-ED a Věcím veřejným se nelíbí rozdělení Prahy do sedmi obvodů
Volby v některých obcích se budou muset opakovat. Zastupitelstva se tam už stačila rozpadnout
Volby v některých obcích se budou muset opakovat. Zastupitelstva se tam už stačila rozpadnout | Foto: Zuzana Hronová

Praha - Strana zelených, SNK ED a Věci veřejné zaslaly Ústavnímu soudu (ÚS) v Brně stížnost kvůli rozdělení Prahy při letošních volbách do magistrátu do sedmi volebních obvodů.

Tento systém podle nich poškodil menší strany a nahrál ODS a ČSSD.

Svůj záměr obrátit se na ÚS strany avizovaly už dříve. Jejich návrh na zneplatnění voleb totiž zamítl 11. listopadu Městský soud v Praze.

V odůvodnění konstatoval, že stejnou stížnost již strany předložily Nejvyššímu správnímu soudu, který ji zamítl. S jeho rozsudkem se městský soud ztotožnil.

Rozdělení Prahy prosadila ODS, která měla v minulém zastupitelstvu většinu. Podle kritiků se tím chtěla zbavit menších politických stran. ODS se bránila, že jí takový krok umožňuje zákon a že se v minulých pražských komunálních volbách vždy volilo v jiném počtu obvodů.

Pravidla, podle kterých lidé volili do pražského zastupitelstva, byla podle stěžovatelů účelová. Vadí jim i to, že některé subjekty získaly přes pět procent hlasů, přesto nedostaly žádný mandát.

"Zákon o volbách do zastupitelstev obcí sice umožňuje rozdělit Prahu na více volebních obvodů, ale ustanovení zákona bylo zneužito k jinému účelu, než pro který jej zákonodárce do zákona zapracoval," uvedli zelení v prohlášení.

Prahu rozdělili až před volbami

Podle nich je navíc v rozporu s ústavou způsob, jakým byly vedeny hranice volebních obvodů, kolik mandátů bylo určeno pro každý obvod a to, že Praha byla rozdělena těsně před volbami.

Předseda zelených Ondřej Liška proto věří, že Ústavní soud se bude stížností zabývat "velmi pečlivě". Strany zastupuje před Ústavním soudem právník Pavel Uhl.

Kdyby se volilo v jednom volebním obvodu jako před čtyřmi lety, měla by ODS o čtyři mandáty méně, ČSSD o jeden.

Nový primátor hlavního města Bohuslav Svoboda (ODS) ČTK řekl, že vedení Prahy podání stížnosti očekávalo. "Je to jejich právo, podání stížnosti není překvapivé. Vyčkáme rozhodnutí Ústavního soudu," řekl Svoboda.

 

Právě se děje

Další zprávy