Malá domů? Poslancův bratr získal post za milion

1. 7. 2011 8:55
Politici tají, kdo to navrhl. Šéf sněmovního výboru David Vodrážka přímluvu odmítá
David Vodrážka odmítá, že by bratrovi k výnosnému postu pomáhal.
David Vodrážka odmítá, že by bratrovi k výnosnému postu pomáhal. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bratr předsedy zahraničního výboru sněmovny a starosty Prahy 13 Davida Vodrážky z ODS  získal výnosný post v čele představenstva pražské městské firmy Pražská energetika Holding.

Nominaci Václava Vodrážky doporučila valné hromadě společnosti pražská městská rada. Vycházela z návrhů, které jí zaslaly jednotlivé politické kluby na radnici. A Václava Vodrážku navrhla právě strana, v jejíchž barvách jeho bratr stále zastává významné postavení.

David Vodrážka, někdejší 1. místopředseda ODS, Aktuálně.cz řekl, že s nominací nemá nic společného. Bratra prý do funkce doporučili lidé z Pražské energetiky, kde Václav pracuje a kterou PRE Holding nepřímo ovládá.

Z usnesení městské rady však vypývá, že Václava Vodrážku na předsedu představenstva navrhla Praha, která v PRE Holding drží 51 procent akcií.

Milion ročně

Václav Vodrážka si vedle platu zástupce v oddělení produktových manažerů v Pražské energetice může členstvím v představenstvu PRE Holding ročně přivydělat až milion korun, vyplývá to z výročních zpráv společnosti.

Roční odměna se pohybuje řádově kolem 690 tisíc korun, roční tantiémy činí čtvrt milionu korun.

"Bratr mi říkal, že o tu funkci má zájem, ale se mnou to nemá co do činění. Nevím, jak se do toho přichomýtl. Nemůže za to, že je to můj bratr," řekl Aktuálně.cz David Vodrážka. "Ověřoval jsem to a doporučení má z Pražské energetiky, kde pracuje," dodal později.

To však popřel mluvčí společnosti Petr Holubec. "U nás nikdo neví o nominaci vámi jmenovaného pána," uvedl.

Sázka na třináctku

Zjistit, kde se jméno bratra Davida Vodrážky vzalo, připomíná detektivní práci. Radniční politici o něm mluví pouze v režimu off record, oficiálně to nechce říct ani šéf pražského zastupitelského klubu ODS Rudolf Blažek.

Potvrdil pouze, že jde o nominaci jeho strany. Neřekl, kdo konkrétně Vodrážku navrhl.

"Myslím, že to byla nominace, která vycházela z ODS. Zdůvodňovalo se to tím, že je pan Vodrážka odborník," uvedl pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Nepamatuje si však, kdo nominaci navrhl.

Klub dostával v ostatních případech nominace od jednotlivých oblastních sdružení. Z Prahy 13, domovské organizace Davida Vodrážky, však návrh na jmenování Vodrážky nepřišel. "Opravdu o tom nic nevím," tvrdí její šéf Petr Kužel (ODS).

Jeho jmenování do čela představenstva schválila ve čtvrtek odpoledne valná hromada společnosti. V dozorčí radě budou Prahu zastupovat například zastupitelé Pavel Klega nebo šéf motolské nemocnice Miloslav Ludvík. Podle nových pravidel za své členství mohou brát maximálně 20 tisíc korun měsíčně.

 

Právě se děje

Další zprávy