Majetky exministrů: Bendl pořídil statek za osm milionů

Radek Nohl Radek Nohl
20. 8. 2013 11:25
Členové bývalé vlády expremiéra Petra Nečase přiznali nové majetky
Petr Nečas.
Petr Nečas. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ministři z vlády expremiéra Petra Nečase poté, co opustili své úřady, odevzdali i nová majetková přiznání za letošní rok.

Členové Nečasova kabinetu v něm uvádí koupi nových bytů i pozemků, ale také milionové půjčky. Přiznání se týkají období, kdy byli v čele jednotlivých ministerstev či vlády.

Do největšího realitního obchodu se letos pustil exministr zemědělství Petr Bendl. Ten si ve dvou obcích na Kladensku pořídil za osm milionů korun statek a okolní polnosti o rozloze zhruba 43 tisíc metrů čtverečních.

Za pozemky zaplatil rovnou, jak vyplývá z katastru nemovitostí. Bendl deníku Aktuálně.cz řekl, že nový majetek koupil z 15 milionů korun, které nabyl v rámci rozvodového řízení se svou bývalou manželkou.

Byt bývalého premiéra

Byt v pražském Kamýku si letos se svou nyní již bývalou manželkou Radkou pořídil expremiér Petr Nečas. Jak uvedl v novém přiznání, zaplatili za něj 4,2 milionu korun.

Po rozvodu v něm bude bydlet Nečasova exmanželka s dcerami. Bývalý premiér podle MF Dnes bude splácet každý měsíc hypotéku 16 tisíc korun. V majetkovém přiznání uvedl, že musí splatit ještě částku 2,5 milionu korun.

Nakupovala i exministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová. Ta si společně s manželem koupila byt 2+1 za 255 tisíc korun a k rodinnému domku si pořídila bazén, jehož cena se vyšplhala k 650 tisícům korun.

"Půjčku nemám, použila jsem stavební spoření a investoval samozřejmě i můj manžel," vysvětlila Aktuálně.cz Müllerová z čeho do nového majetku investovala.

Dary exministra Chalupy

Jako tradičně, velmi podrobný seznam příjmů i darů zveřejnil exministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

V přiznání za letošek například uvedl, že dostal od Petra Nečase lvíčka jako ozdobu na klopy, víno champagne od bývalého kolegy z vlády Petra Mlsny či medovinu od Jana Stráského, exředitele Národního parku Šumava. 

Nadto Chalupa například uvedl, že si letos navýšil překlenovací úvěr z 2,8 na 4,5 milionu korun.

Majetková přiznání za loňský rok museli poslanci odevzdávat do 30. června. Bývalé ministry Nečasova kabinetu tato povinnost letos čekala podruhé po demisi vlády. Podle zákona měli na doručení svého přiznání třicet dnů.

Stejně jako oni ho budou muset odevzdat i ostatní poslanci, pokud dojde k rozpuštění sněmovny, a členové kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka, když bude jmenována vláda nová.

 

Právě se děje

Další zprávy