Majetkové přiznání podeváté: Zeman se opět nedočká

Domácí Domácí
12. 3. 2013 9:32
Sociální demokraté předloží další verzi zákona, proti je ale ODS i TOP 09
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Česká republika se zřejmě opět nedočká nového zákona o majetkovém přiznání.

Sociální demokracie se totiž v příštích týdnech chystá předložit už třetí zákon v tomto volebním období, Poslaneckou sněmovnou ale zřejmě opět neprojde. Celkově se jedná už o devátý pokus.

Nic na tom nezmění ani fakt, že po zákonu volá již několik měsíců i nový prezident Miloš Zeman, který chtěl majetková přiznání od deseti milionů korun prosadit jako nástroj protimafiánské politiky.

Informoval o tom deník Právo.

Proti zákonu jsou především politici ODS a TOP 09. Ti označují majetková přiznání za „buzeraci lidí", která navíc ke snížení daňových úniků nijak nepřispěje.

"Nikdy bychom nemohli žádné majetkové přiznání podpořit, pokládáme to za čistou hru na závist," řekl deníku šéf klubu ODS Marek Benda.

Dodal, že takový zákon je "předkrokem" k zavedení "drastických majetkových daní". Ti, kteří chtějí podvádět, podle něj stejně takové přiznání obejdou.

"To je opatření, které se tváří, jako že něco řeší, ale buzeruje jenom slušné lidi. A já mám opatření, která buzerují slušné lidi a nic neřeší, plné zuby," dodal.

Gazdík: kdo chce podvádět, bude i dál

Podobný názor má i šéf TOP 09 Petr Gazdík. Ten dodal, že pokud jsou někteří lidé schopni obejít zákon o praní špinavých peněz, nebude pro ně problém obejít i zákon o majetkovém přiznání.

"Bylo by to jen další nesmyslné opatření, které dopadne na prosté občany, a těch, u kterých je to opravdu potřeba, by se to vůbec nedotklo," vysvětlil Gazdík.

Oba poslanci ale souhlasí s tím, aby takové majetkové přiznání platilo pro politiky i vysoké státní úředníky.

Proti zákonu je i místopředsedkyně vlády a šéfka LIDEM Karolína Peake, podle ní je takové plošné majetkové přiznání jen předstupněm k majetkovým daním.

Dodala ale, že pokud by se jednalo o možnost mimo trestního odčerpání majetku, u jehož původu nelze dohledat zdroj, pak by byla pro.

"Takový instrument je již dán ve vládou schválené protikorupční strategii, kde právě jako jedna z možností pro odčerpávání nelegálně nabytého majetku, u kterého ale nelze doložit původ z trestné činnosti, existuje," řekla.

S takovým opatřením by podle ní mělo přijít ministerstvo financí. Ministr Miroslav Kalousek (TOP 09) řekl, že celou věc bere vážně, ale zatím se k ní nebude vyjadřovat.

Bližší podrobnosti o chystaném zákonu nechce sdělovat ani ČSSD, čeká, až bude hotový. Jeroným Tejc ale řekl, že rozhodně nechce dotírat každoročním přiznáním na 98 procent obyvatel.

"Nechceme obtěžovat lidi, kteří mají rodinný domek, něco k němu přistaví, aby museli podávat přiznání," vysvětlil.

K přiznání vyzve úřad

Zákon by podle něj měl fungovat tak, že pokud finanční úřad na základě znalostí z registrů aut nebo nemovitostí dojde k nesrovnalostem, vyzve majitele k prokázání původu majetku.

Pokud to poté dotyčný nebude schopen doložit, dojde k zdanění nebo zabavení majetku. Výši takové sankce ale zatím Tejc nechtěl komentovat.

Dřívější návrhy, které ve sněmovně neuspěly, počítaly se zdaněním od 75 do 100 procent. Jakmile bude současný zákon hotov, plánuje ho pak šéf ČSSD Bohuslav Sobotka probrat se Zemanem.

V současnosti leží ve sněmovně ještě návrh z dílny VV a KSČM. Oba počítají s majetkovým přiznáním od 20 milionů. Nečasova vláda ale proti nim již vyslovila nesouhlas.

 

Právě se děje

Další zprávy