Magnát poslal Véčkaře do insolvence, pak návrh stáhl

Domácí Domácí
4. 3. 2011 17:40
Společnosti Médea, kterou vlastní Jaromír Soukup, chce od VV 12 milionů
Poslanci Věcí veřejných
Poslanci Věcí veřejných | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Věci veřejné (VV), nejmenší koaliční strana, se na několik hodin ocitla v insolvenčním řízení.

Poslal ji do něj Městský soud v Praze, když vyhověl návrhu společnosti Médea, kterou vlastní mediální magnát Jaromír Soukup.

Sotva tři hodiny poté, co se tato informace dostala na veřejnost, se však Médea rozhodla návrh stáhnout. S Věcmi veřejnými, kterým pomáhala s volební kampaní, se prý na uhrazení dluhu domluvila.

Věci veřejné následně v oficiálním prohlášení přiznaly, že ke zpoždění splacení faktur skutečně došlo. Prý se tak stalo kvůli "náročnosti účetnictví supervolebního roku 2010, přechodu účetního roku a probíhajícím auditům".

"Závazky ke společnosti Médea a.s. budou splaceny k pondělí příštího týdne," sdělil mluvčí strany Jakub Žižka.

Podle zdrojů Aktuálně.cz se faktický šéf Věcí veřejných Vít Bárta dostal s mediálním magnátem Soukupem do rozepře. Zdroj uvedl, že příčinou byla kniha, s níž Soukup pomáhal manželce bývalého předsedy ČSSD Petře Paroubkové a v níž byly pasáže, které se Bárty dotkly.

Ještě před volbami přitom Soukup například zprostředkoval schůzku Paroubkové a Bártou, setkání tehdy bylo chápáno jako navazování kontaktů mezi ČSSD a VV.

Pět, nebo dvanáct milionů?

"Potvrzuji, že jsme v insolvenci. Jde o dluh pět milionů korun vůči panu Soukupovi a agentuře Médea," potvrdil krátce po zveřejnění prvních informací poslanec Michal Babák. "Snažili jsme se s ním komunikovat o prodloužení splatnosti, on s námi ale moc nehovořil," řekl.

Podle Babáka jde o spor, který se týká loňské předvolební kampaně.

"S některými cenami jsme nesouhlasili, protože některé billboardy nebyly vylepeny tak, jak měly," vysvětlil. "V pondělí bude vše splaceno. Pan Soukup to chtěl jen zmedializovat a poškodit nás. Finančně se insolvence na straně projevit nemůže, ty peníze máme."

Jaromír Soukup byl hlavním partnerem Věcí veřejných během předvolebního boje. Právě díky jeho prohlášení, že jí poskytl velké slevy na reklamu, strana obhájila své nízké náklady na kampaň. Mediální analytici je totiž vyčíslili na dvojnásobek, než véčkaři oficiálně deklarovali.

Ačkoliv Babák hovoří o pěti milionech korun, podle insolvenčního rejstříku, který je na internetu, převyšuje celková pohledávka 12 milionů.

"To je právě náš základní spor, my s touto cenou nesouhlasíme," reagoval Babák.

Strana zřejmě dluží i na pojištění a svým zaměstnancům. Podle informací insolvenčního navrhovatele má dlužník s největší pravděpodobností neuhrazené splatné závazky vůči Pražské správě sociálního zabezpečení, zdravotním pojišťovnám a svým zaměstnancům.

Takto kandidáti Věcí veřejných sledovali výsledky loňských voleb:

"V žádném případě k nějaké insolvenci nedojde," řekl Rádiu Impuls výkonný místopředseda strana Jaroslav Škárka. VV podle něj mají uvedené peníze připravené. "Nicméně byly nesrovnalosti ve fakturách - číslování faktur, takže jsme to pouze řešili a tím se to maličko zpozdilo, ale není tam žádný problém, že bychom neměli dostatečnou hotovost. Já bych to nenazval pochybením," dodal Škárka.

VV: Kampaň byla bez dluhů

Ještě loni v prosinci přitom Věci veřejné tvrdily, že kampaň v supervolebním roce zvládly bez dluhů, byť zčásti proto, že řada dodavatelů odložila splatnost faktur.

O rok dříve naplnily kasu tehdy ještě neparlamentní strany nemalé sponzorské příspěvky. Největším mecenášem byl shodou okolností Michal Babák, který dal 3,5 milionu. O 500 tisíc méně dal současný ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. A trojici uzavíral s 2,8 milionu tehdejší volební manažer a majitel bezpečnostní agentury ABL Vít Bárta.

Pro srovnání - v roce 2008 byl nejštědřejším sponzorem právě Bárta, když poslal na účet strany 99 tisíc korun.

Srovnejte si, jak politické strany hospodařily v uplynulých letech

 

Právě se děje

Další zprávy