Loterijní zákon: Senát dá poslancům šanci na reparát

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
15. 11. 2011 15:42
Senátoři ČSSD se dohodli i s ministrem Kalouskem, jak vrátit do hry původní návrh zákona
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Sněmovna dostane další šanci, jak přijmout tu verzi loterijního zákona, podle níž by 70 procent výtěžku daní dostávaly obce a 30 procent stát, který by je využil hlavně na podporu sportu.

Jde o variantu, na které se původně domluvila koalice, ale během hlasování ve sněmovně poslanci tuto dohodu nedodrželi.

Přijetí původní normy by také znamenalo, že se nebudou rušit poplatky z hracích automatů, které inkasují obce, a že loterijní společnosti nebudou mít možnost rozdělovat část peněz podle svého uvážení.

Původní verzi vrací do hry postoj senátorů za ČSSD, kteří mají v horní parlamentní komoře většinu. "Jednali jsme s ministrem Kalouskem i s poslancem TOP 09 Janem Farským a máme společnou vůli zákon opravit," říká předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha.

Plán je takový, že Senát nebude vetovat balík zákonů souvisejících s daňovou reformou, ale vrátí ho pozměněný právě v části týkající se loterijního zákona.

Zachovat si tvář

Senátoři ČSSD ale mají problém s Kalouskovou daňovou reformou jako takovou. Nemají proto zájem na tom, ji nějak podporovat. Našli ale kličku. "Chceme se od reformy distancovat, takže posuneme její platnost až na rok 2015," vysvětluje Vícha.

To ale koalici nevadí. Jediné, co hoří, je právě loterijní novela - zdanění hazardu má totiž jako jediné z daňové reformy platit už od ledna příštího roku.

Sama totiž musí platnost daňových zákonů opravovat. Kalouskův návrh počítal s platností od roku 2013, avšak koalice se před třetím čtením zákona dohodla, že reformu odsune o rok. V závěrečném hlasování však takovou změnu nelze podle jednacího řádu udělat. Musí tedy reformu tak jako tak drobnou novelou platnost upravit.

"A jestli to udělají na rok 2014 z roku 2013 nebo 2015 je pro ně už jedno," dodává Vícha.

Tak si ČSSD "zachová tvář", zároveň ale posunutím roku neshodí zákon jako celek. Při opakovaném hlasování ve sněmovně totiž už poslanci nemohou nic měnit - buď schválí senátní verzi, nebo setrvají na své původní.

Uvidíme, říká Farský

Při hlasování o senátem změněné reformě se může stát, že většina poslanců bude místo opravené verze opět hlasovat pro už jednou schválený návrh.

"Myslím, že část poslanců bude teď hlasovat jinak. A pokud ne, alespoň se ukáže, jak to kdo myslí," říká k tomu poslanec Jan Farský.

Pro návrh, který umožňoval loterijním firmám část peněz z výtěžku rozdělovat podle svého, hlasovali ve sněmovně poslanci napříč politickým spektrem.

Pro byli všichni přihlášení poslanci ČSSD a KSČM, kromě 6 poslanců, kteří se zdrželi, i poslanci ODS. Klub TOP 09 až na několik nepřihlášených byl jediný proti.

Věci veřejné hlasovaly většinově proti. Pro ale zvedli ruku Petr Skokan, ministr Josef Dobeš a Martin Vacek. (Kompletní přehled, jak kdo hlasoval, je na stránkách sněmovny ZDE.)

 

Právě se děje

Další zprávy