Lobbista-živnostník nebude, vláda s ním nepočítá

Jakub Novák
16. 5. 2013 17:20
Nečasův kabinet nebude lobbing regulovat zákonem, hledá prý jiné cesty
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Lobbista jako živnostník, mezi jehož předměty činnosti patří například tenis či golf a místem práce je třeba nějaká populární exotická destinace?

Pohádka. S plánovaným zavedením registrované živnosti "lobbista" vláda nepočítá. Byť šlo původně o jeden z nástrojů, jak regulovat lobbing.

Místo toho dostala vicepremiérka Karolína Peake za úkol vymyslet, jak lobbing zákonem omezit jinak.

Výsledek předložila ve středu na jednání vlády. A vyplývá z něj, že namísto svázání lobbingu zákonem bude vláda v tomto ohledu spoléhat spíše na větší průhlednost při přijímání zákonů. A spoléhat na autoregulaci - například prostřednictvím dodržování etických kodexů.

Jistou možností je také zavedení dobrovolného registru či veřejně přístupného rejstříku zájmových skupin i jednotlivců, které mohou podle předkládaného materiálu alespoň do jisté míry kultivovat základní pravidla hry.

Náklady na protikorupční opatření - 2014

  • Ministerstvo financí - 1 814 200 Kč
  • Ministerstva zahraničních věcí - 870 000 Kč
  • Ministerstva spravedlnosti - 42 094 400 Kč
  • Ministerstva vnitra - 200 000 Kč
  • Ministerstva pro místní rozvoj - 299 244 Kč
  • Úřadu vlády ČR - 17 000 000 Kč

Aby se zabránilo tomu, co se označuje jako jev takzvaných "otáčivých dveří" - tedy že se někdejší veřejní funkcionáři po skončení ve svém úřadu stanou lobbisty u organizací, se kterými byli z titulu své původní funkce v kontaktu - by mělo být přeci jen řešeno legislativně.

A to buď novým zákonem, či novelou o střetu zájmů. V této věci by měla být do konce října letošního roku na vládu předložena analýza účinnosti takového zákona a rozbor zmíněné problematiky.

Potlačení nežádoucích jevů, jako například zákaz různých nesouvisejících "přílepků" k zákonům či úprava doby mezi druhým a třetím čtením zákona, tak aby bylo vůbec možné všechny podané pozměňovací návrhy prozkoumat a posoudit, by měla vláda podle návrhu ponechat na případné aktivitě samotných poslanců či senátorů.

 

Právě se děje

Další zprávy