Liška uspěl, novela školského zákona prošla i senátem

Eva Benešová
28. 1. 2009 11:55
Poslední rok školky zůstane zadarmo, do školy budou moci jít už pětileté děti
Ministr školství Ondřej Liška
Ministr školství Ondřej Liška | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Senátoři schválili novelu školského zákona, který počítá například s tím, že do školy budou moci nastoupit už pětileté děti či že poslední rok mateřské školy zůstane bezplatný.

Další novinkou je, že ředitelé budou mít možnost měnit žákům závěrečné známky. Doposud museli žáci, jejichž rodiče měli pochybnost o přidělené známce, projít závěrečným přezkoušením.

Nově bude rozhodnutí o klasifikaci na řediteli. Podle ministra školství Ondřeje Lišky (SZ) totiž přezkoušení zohledňuje pouze okamžité znalosti žáka, nikoliv jeho průběžnou práci.

Další významnou změnou je i zrušení minimálního počtu žáků na základních školách. Až dosud přitom platilo, že pokud škola nenaplnila stanovenou kapacitu, zanikla. Proti tomu ovšem v minulosti protestovaly obce, které požadovaly, aby školy na jejich území směly fungovat, i když třídy nenaplní. To bude nově možné, pokud obec doplatí provoz škol.

Senátoři nakonec souhlasili i s vynětím přijímacího řízení ze správního řádu. Kvůli zvýšení počtu přihlášek na střední školy z jedné až na tři se mohou lhůty na odvolání protáhnout až do nového školního roku.

Vynětím přijímacího řízení ze správního řádu nebudou muset školy tyto lhůty dodržovat a přijímací řízení bude ukončeno ještě během prázdnin. Celý proces se tak výrazně zjednoduší.

Zákon měl původně mimo jiné i znovu zpoplatnit poslední ročník mateřské školy. Změna však vypadla už při projednávání v poslanecké sněmovně.

Právní norma nyní čeká na podpis prezidenta Václava Klause.

 

Právě se děje

Další zprávy