Lisabon prošel, ale vyhráno nemá. Do hry vstoupil Klaus

Eva Benešová
18. 2. 2009 13:30
Zachovejte se odpovědněji, vzkázal senátorům
Prezident Václav Klaus. Po senátorech chce odpovědnější přístup k Lisabonu.
Prezident Václav Klaus. Po senátorech chce odpovědnější přístup k Lisabonu. | Foto: Attila Racek

Praha - Zastánci Lisabonské smlouvy se mohou radovat, že ji po dlouhých tahanicích schválila sněmovna. Zdaleka ale nemají vyhráno.

Problémy s ratifikací se očekávají v Senátu, výhrady má i prezident Václav Klaus.

Toho dnešní rozhodnutí sněmovny nepřekvapilo, ale hned poslal vzkaz do Senátu. "Prezident věří, že se senát jako celek nad touto smlouvou zamyslí odpovědněji," sdělil Aktuálně.cz mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Prezident, známý svým euroskeptickým postojem, se už dříve nechal slyšet, že smlouvu podepíše až poté, co k ní konečné slovo řeknou Irové. Ti už ji v referendu jednou odmítli, budou ale hlasovat znovu. Podle posledních průzkumů je tam nyní evropská smlouva má mezi voliči více než padesát procent příznivců.

ODS: Bez radaru a vázaného mandátu ani ránu

Ohlasy k Lisabonu už zaznívají i z horní komory parlamentu.

Senátoři z ODS se už v úterý shodli, že se smlouvou nebudou zabývat dříve, než budou ve sněmovně schváleny smlouvy o umístění americké raketové základny v Brdech a než projde změna jednacího řádu.

Takzvaný vázaný mandát má zajistit, aby vláda nemohla bez vědomí parlamentu přenášet kompetence na Brusel. Příslušný zákon by měli poslanci dostat na stůl během března.

"Pokud by zastánci Lisabonu svolali v Senátu mimořádné jednání, jsou senátoři ODS připraveni hlasovat proti ratifikaci," avizoval s předstihem senátor Jaroslav Kubera (ODS).

Ve hře zůstává i stížnost k Ústavnímu soudu.

Na ten se ale mohou obrátit až poté, co dokument projde oběma komorami parlamentu. "Požádali bychom, aby celou smlouvu přezkoumali. Potřebných sedmnáct podpisů bychom na to určitě našli," vysvětlil Kubera.

Ústavní soud se už Lisabonskou smlouvou zabýval jednou, a to právě na popud senátorů nejsilnější parlamentní strany. Ti chtěli, aby posoudil, zda určité pasáže neodporují české ústavě. Soudci konstatovali, že nikoliv.

Obdobný krok mají v plánu i někteří poslanci. "Máme připravenu žádost o posouzení určitých částí dokumentu. Budeme rádi, když se přidají i další poslanci," řekl předseda klubu KSČM Pavel Kováčik.

Komunisty možná podpoří poslanci ODS, kteří stojí proti smlouvě. "Jsem pro cokoliv, co oddálí ratifikaci," prohlásil poslanec Juraj Raninec.

 

Právě se děje

Další zprávy