Lisabon má v Senátu naději, pomoc přislíbila ODS

Eva Benešová
7. 4. 2009 15:59
Dokument má šanci na úspěch, někteří senátoři ODS pro Lisabon zvednou ruku
Předseda senátu Přemysl Sobotka
Předseda senátu Přemysl Sobotka | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Lisabonská smlouva, klíčový reformní dokument Evropské unie, má zřejmě poprvé šanci uspět i v Senátu. Podle informací deníku Aktuálně.cz někteří senátoři za ODS pomohou k jejímu přijetí.

K tomu je nutná 3/5 podpora přítomných, nikoliv všech senátorů. Stačí tak pouze se neúčastnit hlasování.

O dokumentu bude horní komora parlamentu podle předsedy klubu ODS Jiřího Stříteského jednat 6. nebo 7. května.

"Jsem si jistý tím, že hlasy, které jsou z ODS potřeba ke schválení, určitě budou. Kromě toho stačí, aby někteří vytáhli hlasovací kartu a neúčastnili se hlasování. Není vůbec nutné, aby byli aktivně pro," řekl senátor za ODS Jaroslav Kubera.

Sobotka: Raději v Bruselu, než jinde

"K mé velké lítosti jsem přesvědčen, že to projde. Měli jsme na klubu už v minulosti zkušební hlasování, tak znám názory ostatních," doplnil Kubera.

Zmínil, že pro Lisabonskou smlouvu bude hlasovat například i předseda senátu Přemysl Sobotka. "Deklaruji to už dlouho. Přes všechny výhrady budu pro, protože je lepší být v Bruselu, než kdekoliv jinde," řekl Sobotka.

Podle některých informací by za obratem v ODS mohl stát i prezident Václav Klaus. Část senátorů je totiž pobouřena jeho chováním po pádu vlády Mirka Topolánka. Schválení by tak bylo "naschválem" pro prezidenta, který je velkým odpůrcem této smlouvy.

V záloze je ústavní stížnost

Jako podmínku pro hlasování o Lisabonské smlouvě si občanskodemokratičtí senátoři dali schválení změny jednacího řádu, která obsahuje takzvaný vázaný mandát. Ten zamezí jakékoliv české vládě, aby předávala národní kompetence do Bruselu bez vědomí parlamentu.

"Samozřejmě je možné vrátit sněmovně jednací řád, už máme přichystanou i ústavní stížnost. To všechno jsou ale už jenom nouzové kroky," doplnil Kubera. Podle něho by Česká republika měla počkat, až dokument přijme i Irsko, protože pak bude mít lepší vyjednávací pozici.

Po urychlené ratifikaci lisabonského dokumentu volají socialisté a lidovci. Ti včera prohlásili, že nová vláda by měla zajistit jeho přijetí.

 

Právě se děje

Další zprávy