Lisabon má po dnešku dobře nakročeno, říkají politici

Michal Pavec
26. 11. 2008 15:40
Smlouvu stále jednoznačně odmítá prezident a KSČM
Ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra při jednání Ústavního soudu
Ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra při jednání Ústavního soudu | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Čeští politici se shodují, že dnešní výrok Ústavního soudu k Lisabonské smlouvě posouvá proces jejího přijetí kupředu. Zároveň ale někteří z nich připomínají, že cesta k ratifikaci dokumentu ještě není zdaleka u konce.

Vyjma prezidenta Václava Klause a komunistů hodnotí čeští státníci výrok Rychetského týmu s opatrným optimismem. A také s očekáváním, co se bude dít dál.

"Výrok Ústavního soudu je dobrou zprávou v tom smyslu, že proces ratifikace může nyní pokračovat na půdě parlamentu," komentoval pro Aktuálně.cz dnešní verdikt ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

Ministr si ale - podobně jako premiér Topolánek - nemyslí, že ratifikace dokumentu už bude pouhou formalitou, a očekává k žhavému politickému tématu podrobnou diskusi.

"Senátoři a poslanci budou chtít znát podrobné zdůvodnění soudu, které jim poskytne důležité informace pro zaujetí stanoviska," uvedl Vondra.

Nestojí nic v cestě, myslí si KDU i SZ

Poté co Lisabonská smlouva prošla koaliční vládou a její soulad s českou ústavou posvětil i Ústavní soud, poputuje do obou komor českého parlamentu.

Podle zástupců dvou menších koaličních stran by ratifikaci smlouvy nemělo stát nic v cestě. "Senátoři ODS se zeptali na to, co je trápilo, a Ústavní soud jim dal jasnou odpověď," uvedl předseda Legislativní rady vlády Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

"Nepochyboval jsem ani vteřinu, že by smlouva byla v rozporu s ústavou. Tedy s chutí do toho a půl je hotovo," doplnil optimisticky bývalý šéf diplomacie Svoboda.

Spokojený byl i ministr zaharničí Karel Schwarzenberg. "Přes zpoždění, ke kterému došlo, byly veškeré pochybnosti vyslovené senátem rozptýleny, Lisabonská smlouva není v rozporu s ústavním pořádkem, a za tuto jistotu buďme vděčni."

Ani ministr školství za Stranu zelených Ondřej Liška nevidí žádný věcný důvod, který by bránil v ratifikaci smlouvy. Připouští ovšem, že pokud někdo bude chtít jejímu přijetí bránit, může napadnout jiné body dokumentu, kterými se Ústavní soud dosud nezabýval.

"Pokud to ale někdo udělá, bude to otevřený bojkot evropské integrace," myslí si Liška. Zároveň nešetřil prezidenta Klause, který i po výroku soudu trvá na svých stanoviskách vůči lisabonské dohodě.

"Kdyby existoval institut odvolání prezidenta, už bych ho využil," vzkázal Liška na adresu hlavy státu.

"Euroskeptismus je v části ODS pořád trendy"

Zcela spokojena s výrokem soudu je ČSSD. "Věřím, že dnešní výrok rozptýlí obavy některých vládních politiků a že umožní přijetí smouvy," uvedl předseda zahraničního výboru sněmovny a sociální demokrat Jan Hamáček.

V konzultacích o předsednictví Evropské unie a případném "neútočení" na vládu ze strany ČSSD byla ratifikace Lisabonské smlouvy vstupní podmínkou k jednání. Druhou je pak diskuse o Euru.

Rozzlobený na Klause.
Rozzlobený na Klause. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Podobně jako vyjednávání vlády s opozicí může dnešní výrok soudců ovlivnit průběh kongresu ODS, jejíž část zaujímá euroskeptické pozice.

Například oblastní sdružení v Praze 6 - které je i domovskou organizací pražského primátora Pavla Béma - se na svém sněmu dohodlo, že navrhne kongresu usnesení, podle něhož by byli senátoři a poslanci ODS zavázáni hlasovat proti ratifikaci Lisabonské smlouvy.

"V určité části ODS je euroskeptismus stále trendy. Je ale třeba říct, že naprostá většina jejích voličů schválení smlouvy podporuje. Je tedy věcí ODS, zda v této věci půjde proti jejich vůli," zamýšlí se nad průběhem kongresu občanských demokratů "zelený" ministr Ondřej Liška.

"Výrok Ústavního soudu je důležitý krok kupředu. Určitě pomůže projasnit postoje delegátů před kongresem ODS," myslí si pak občanský demokrat Alexandr Vondra.

Komunisté chválí Klause

Jednoznačnou nespokojenost nad verdiktem dávají najevo pouze prezident republiky Václav Klaus a komunisté.

"Musím s politováním konstatovat, že se Ústavní soud s mými právními argumenty náležitě nevypořádal. A proto očekávám, že nějaká skupina poslanců či senátorů tyto argumenty znovu vznese," řekla hlava státu.

Václav Klaus na jednání Ústavního soudu
Václav Klaus na jednání Ústavního soudu | Foto: Attila Racek

Klausův postoj k Lisabonské smlouvě pak veřejně pochválila KSČM, která se také mimo jiné obává přesunutí části české svrchovanosti do rukou evropské byrokracie.

"KSČM si velmi váží zápasu prezidenta České republiky Václava Klause o udržení suverenity naší země. Chápeme jeho obavy a mnohé s ním sdílíme," uvedl komunistický europoslanec Miroslav Maštálka.

"Jsme přesvědčeni, že by o Lisabonské smlouvě měli hlasovat lidé v referendu," doplnil stranického kolegu předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Ve sněmovně se bude jeho strana i nadále snažit zákon o všelidovém hlasování prosadit.

 

Právě se děje

Další zprávy