Lídr ANO: Pokud byl Babiš agentem StB, odešel bych

Domácí Domácí
Aktualizováno 12. 11. 2013 7:50
V hnutí ANO Andreje Babiše pokračuje debata o lustračních osvědčeních.
Andrej Babiš
Andrej Babiš | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V hnutí ANO se začíná stále více skloňovat otázka lustračního osvědčení. Ačkoli předseda Andrej Babiš ho nemá a možná kvůli němu nakonec nebude ve vládě, poslanci hnutí dostali minulý týden e-mailem doporučení od tajemníka klubu, aby od svých asistentů lustrační osvědčení žádali, napsal deník MF Dnes.

Potenciální koaliční partner KDU-ČSL, ale i prezident Miloš Zeman totiž požadují lustrační osvědčení od budoucích ministrů.

A mnozí poslanci ANO soudí, že by mělo hnutí respektovat ústavní zvyklosti i v tomto bodu. Lídr kandidátky v Královéhradeckém kraji a bývalý šéf českého Microsoftu Ivan Pilný jde ještě dál.

"Pokud by se objevily důkazy, že pan Babiš spolupracoval s StB, nemohl bych v hnutí zůstat, musel bych odejít. Ukázalo by se totiž, že nám lhal. Ale opravdu si nemyslím, že se to stane," řekl MF Dnes Pilný, jemuž se nezamlouvá počet bývalých komunistů ve straně.

Předseda Andrej Babiš má nicméně ve svém hnutí stále vysokou podporu a mnoho straníků si jeho neúčast ve vládě neumí představit.

"Povinnost předložit lustrační osvědčení u ministrů není nikde právně ukotvena, ale požadavkům pana prezidenta může těžko někdo bránit," říká třeba poslanec Pavel Plzák.

Podle dalších poslanců ANO je lustrační zákon přežitek. "Domnívám se, že dnes už jde pouze o účelový nástroj k ovlivňování a manipulaci s veřejným míněním, který se již objektivně přežil a ztratil svůj, ve své době jistě oprávněný, význam," doplňuje Bohuslav Chalupa.

 

Právě se děje

Další zprávy