Lidovecká pojistka: Koaliční musí být daně i bezpečnost

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
7. 12. 2013 12:50
"Pojistka" lidovců, o které bude jednat koalice, se moc nelíbí ČSSD ani ANO
Potřetí ve třech, tuto sobotu ale lidovci bez Bělobrádka.
Potřetí ve třech, tuto sobotu ale lidovci bez Bělobrádka. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha- Křesťanští demokraté, kteří už delší dobu mluví o pojistce, aby nemohli být lehce přehlasováni v koalici, chtějí jasně odlišit vládní návrhy do dvou kategorií: "Koaliční" a "nekoaliční" návrhy.

"Chceme definovat, že klíčové vládní návrhy musí být návrhy koaličními, o kterých nelze hlasovat s nějakou jinou stranou," zní z KDU-ČSL.

Do principů koaliční spolupráce, které partnerům už předložila ČSSD, proto chtějí vložit nové články 4 a 5, které by říkaly, které vládní předlohy jsou koaličními předlohami a také mechanismus, jak je určit.

Právě i tyto principy koaliční spolupráce - spolu s dalšími spornými body - chtějí probírat špičky ČSSD , hnutí ANO a KDU-ČSL na teprve třetím trojstranném jednání budoucí možné vládní koalice.

Klíčové zákony: Rozpočet, daně a bezpečnost

Podle informací z nitra rodící se koalice by šlo především o zákon o státním rozpočtu, o jakékoliv daňové úpravy a také o předlohy s dopady na bezpečnost státu - tedy otázky týkající se například policie nebo armády.

V těchto klíčových věcech by koalice musela podle představ KDU hlasovat jednotně. Naopak v ostatních případech by bylo možné hlasovat jinak, případně i s opozicí, aniž by to bylo bráno jako "koaliční nevěra".

Mechanismus by měl být následující: Pro "koaliční" návrh by ve vládě musela zvednout ruku nadpoloviční většina přítomných ministrů všech tří stran. A jen taková předloha by pak byla závazná i pro hlasování koaličních poslanců ve Sněmovně.

To se příliš nelíbí zbylým dvěma stranám.

ČSSD: Koaliční poslanci respektují stanovisko vlády

ČSSD do svých principů koaliční spolupráce totiž například navrhla, že koaliční strany smějí podpořit návrhy opozice jen tehdy, když se na tom celá koalice dohodne, a výslovně tam napsala: "Není-li dohodnuto jinak, budou koaliční kluby při hlasování respektovat stanovisko vlády."

Princip lidovců jde do jisté míry opačným směrem: Závazné je jen to, co je "koaličním principem" odhlasováno ve vládě.

Lidovecký nápad nechtějí partneři před schůzkou hodnotit.

"Máme už všechny návrhy jednotlivých stran, ale před jednáním je nebudu komentovat," řekl jen krátce předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Kromě "principů spolupráce" ale čekají vyjednávací týmy i další sporné body: především o daně, kde jde zjm. o tzv. sektorovou daň - např. pro banky nebo velké energetické firmy, kterou chce zavést ČSSD, zatímco ANO ji odmítá.

Ani na této schůzce ještě ČSSD a ANO neuslyší od KDU rozhodné slovo, zda budou lidovci skutečně součástí koalice. Ti atále opakují, že se rozhodnou až na základě vyjednaného programu a "důstojné pozici v koalici". ČSSD a ANO totiž zatím počítají, že by lidovci dostali v 17členné vládě jen 2 ministerské posty.

 

Právě se děje

Další zprávy