Lidovcům stále chybí náměstci v klíčových rezortech

ČTK ČTK
Aktualizováno 31. 1. 2014 14:22
Předseda strany Pavel Bělobrádek uvedl, že jednání o náměstcích pokračují.
Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.
Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - KDU-ČSL jedná o svých budoucích náměstcích na některých klíčových ministerstvech. Zatím nejsou jasní na vnitru, obraně, dopravě, zahraničí a i na ministerstvu životního prostředí. Informoval o tom vicepremiér a předseda strany Pavel Bělobrádek.

Zdůraznil, že se vedou intenzivní jednání. Podrobnosti o nich ale zatím neprozradil.

Jasná jsou podle Bělobrádka jména náměstků na ministerstvu spravedlnosti, financí, pro místní rozvoj či zdravotnictví. Jména ale neprozradil.

Na ministerstvu pro místní rozvoj bude náměstkem pro cestovní ruch a veřejné investování lidovecký nominant Jiří Houdek. Bývalý starosta Třeboně už na ministerstvu v minulosti působil. V letech 2007 a 2008 vedl sekci ministra, byl také členem poradního sboru ministra pro místní rozvoj.

V souvislosti s obsazením jednoho z náměstkovských postů v Černínském paláci se hovoří o lidovci Pavlu Svobodovi. Politik nedávno řekl, že se hlavně připravuje na volby do Evropského parlamentu.

Podle Lidových novin by měl Svoboda před eurovolbami působit na ministerstvu zahraničí jako poradce. A poté, pokud by se do EP nedostal, nastoupí do pozice náměstka.

Na ministerstvu školství KDU-ČSL podle Bělobrádka zřejmě post náměstka zatím neobsadí. Poradkyni ministra by měla ale dělat dlouholetá lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová. Také Šojdrová kandiduje do Evropského parlamentu.

Vláda sociálnědemokratického předsedy Bohuslava Sobotky byla jmenována ve středu. Je složena z vítěze nedávných předčasných voleb ČSSD a z jeho koaličních partnerů - hnutí ANO a KDU-ČSL.

Premiér Sobotka postupně uvádí do funkce nové ministry. V nadcházejících dnech budou jmenováni jejich náměstci. Nejen ministři, ale i jejich náměstci jsou obvykle zástupci politických stran tvořící vládní koalici.

Právě kvůli obsazení míst náměstků se v minulých dnech rozhořel spor mezi ANO a ČSSD. ANO se nelíbí, že by na svých ministerstvech mělo mít koaliční náměstky.

 

Právě se děje

Další zprávy