Lidovci? Včera 26 křesel, dnes ani jedno

Adéla Vlachová
19. 4. 2006 17:20
Praha - Kdyby šli voliči k volbám dnes, lidovci by měli důvod být hodně nervózní. Proč se prognózy liší? Uvnitř: On-line rozhovor s Miroslavem Kalouskem.
Foto: Aktuálně.cz

Čerstvý průzkum agentury STEM dnes totiž ukázal, že by pro ně hlasovalo jen 4,9 procenta voličů a strana by mohla mít problémy se do sněmovny dostat.

Takový výsledek přichází pouze den poté, co jiná společnost - Factum Invenio - ve své prognóze předpověděla lidovcům zisk šestadvaceti křesel. Proč takový rozdíl?

STEM přináší pouze stranické preference, Factum Invenio naproti tomu prognózu, kde vedle aktuálních preferencí zohledňuje podle matematického modelu i ochotu lidí jít k volbám, odhad skutečné volební účasti a další znalosti, jak voliči reagovali v předchozích letech. Nabízí tak odhad, jak by se lidé skutečně chovali, pokud by teď byly reálné volby. 

"Proto je naše číslo vyšší. Skalní příznivci lidovců reagují na klesající preference a jejich ochota jít k volbám za poslední dva měsíce roste," vysvětluje analytik Factum Invenio Jiří Černý. Agentura upozorňuje, že odhad mandátů se může pro každou stranu odchýlit o dvě poslanecká křesla.

"Pokud v našem průzkumu lidovci získali 4,9 procenta hlasu, neznamená to, že se nedostanou do parlamentu. Tam je nutné brát v úvahu statistickou chybu, navíc nevíme přesně, kdo z našich respondentů se k volbám dostaví. Zúčastnili se ho i nerozhodnutí voliči," přidává se i šéf agentury STEM Jan Hartl. "Zkušenosti jsou takové, že lidovci jsou vždy disciplinovaní a volit přijdou. Naproti tomu zelení, které podporují hlavně mladí, mohou v koncovce utrpět ztrátu."

Dubnový průzkum agentury STEM potvrdil, že volby do sněmovny by vyhrála ODS, kterou by v první třetině tohoto měsíce volilo 26,8 procenta voličů. Druhá by skončila ČSSD s 21,3 procenta, třetí KSČM se 13,3 procenta a čtvrtá Strana zelených s 10,6 procenta hlasů. Volit chce jít podle STEM 54 procenta voličů.

 

Právě se děje

Další zprávy