Lidovci trvají na zemědělství, chtějí dál jednat

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
19. 12. 2013 22:25
Nabídky od ČSSD a hnutí ANO strana nepřijala.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Celostátní výbor KDU-ČSL podle očekávání nepřijal nabídky na účast ve vládě, které neobsahují ministerstvo zemědělství.

Chce ale, aby vyjednávací tým se sociálními demokraty a hnutím ANO i nadále jednal. Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka stanovisko lidovců označil za zklamání, dalšímu jednání se ale nebrání.

KDU-ČSL ve středu dostala dvě nabídky na účast ve vládě. Obě zahrnují post vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí v kombinaci buď s ministrem dopravy, nebo s ministrem životního prostředí. Ministerstvo zemědělství, o které lidovci usilují, by podle těchto plánů připadlo sociální demokracii.

"Celostátní výbor tyto nabídky neakceptoval. Naší prioritou je i nadále ministerstvo zemědělství, nicméně nechceme ukončit jednání," komentoval jednání šéf strany Pavel Bělobrádek. Podle výboru by resort měl vést právě on.

"Té nabídky ministerstva práce a sociálních věcí si vážíme, stejně jako nabídky na dopravu. Ale chceme takové řešení, kde by byla uplatněna priorita nejen ČSSD a ANO, ale i priorita KDU-ČSL," dodal Bělobrádek.

"Mrzí mne, že lidovci odmítli už druhý konkrétní návrh na jejich zastoupení v rodící se koaliční vládě. Myslím, že nabídka na vedení dvou důležitých ministerstev dopravy a sociálních věcí byla solidní a velkorysá," komentoval výsledek jednání Sobotka.

Dodal, že negativnímu postoji lidovců nerozumí, a označil ho za politikaření. "Naše země ale novou vládu potřebuje, a tak je sociální demokracie připravena s lidovci a ANO dále jednat. Trojkoaliční vládu pokládáme, zejména díky vyjednanému programu, nadále za nejrozumnější řešení," uvedl Sobotka.

Trojkoalice by se měla sejít již během pátku, sociální demokraté již avizovali, že jsou připraveni jednat i mezi vánočními svátky.

Podpora prezidenta

Postoj lidovců podpořil prezident Miloš Zeman, se kterým se Bělobrádek setkal ve čtvrtek odpoledne. Řekl, že postup jeho strany chápe. Podle Bělobrádka by prezident preferoval, aby se stal místopředsedou kabinetu a zároveň ministrem. V čele zemědělského resortu by s ním prý neměl problém.

"Nemyslím si, že je dobré ustupovat. Měli bychom trvat na svých požadavcích i za cenu, že půjdeme do opozice," komentoval situaci před schůzí výboru jeho člen Pavel Hořava. Podobně mluvila i řada dalších členů.

"Já jsem v neděli usnesení, abychom trvali na zemědělství, navrhl a nemám důvod návrh měnit," dodal Jiří Čunek.

 

Právě se děje

Další zprávy