Lidovci se předhánějí, kdo zachrání rodině mateřskou

Martina Macková
7. 7. 2008 14:05
Limit na slevu z daní u manželky na mateřské se zvýší
Poslanec Tomáš Kvapil (KDU-ČSL).
Poslanec Tomáš Kvapil (KDU-ČSL). | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Lidovec proti lidovci? Poslanec Tomáš Kvapil bojuje s ministrem financí Miroslavem Kalouskem.

Přitom jde o pilíř lidoveckých programů - rodinu a mateřskou dovolenou. Kdo ji zachrání?

Exministr s exministrem spolu

Poslanec Kvapil zatím vede. Možná i proto, že si vybral spojence z ČSSD. Bývalého ministra pro místní rozvoj, kterým byl kdysi i sám Kvapil, Radko Martínka.

Sněmovna na posledním jednání podpořila jeho návrh na zvýšení odpočtu z daní na manželku, přestože se proti postavil ministr financí, který slibuje komplexní nápravu. Poslanci ale rychlejší Kvapilův návrh poslali do druhého čtení.

Vláda sama připravuje novelu zákona o dani z příjmu, kde by podobná úprava byla. Není ale jisté, kdy ji projedná parlament. "V naší novele je to elegantněji, prosím poslance o koordinaci. Zákon předložíme a měl by platit už letos," řekl Kalousek.

Podnět k zamítnutí kolegova návrhu ovšem nedal. "Chci, aby zákon platil už pro letošní zdaňovací období. Vládní návrh sice bude, ale je otázka, zda projde parlamentem. V ODS jsou na něj různé názory," vysvětlil Kvapil, který připouští spojenectví s opozicí. "Dal jsem návrh podepsat různým poslancům," dodal.

Další oprava zákonů

Kvapil usiluje o nápravu zákona. Podobně jako jeho kolegyně Michaela Šojdrová, která od podzimu prosazuje, aby novorozenci nemuseli platit za pobyt v nemocnici.

Miroslav Kalousek, ministr financí
Miroslav Kalousek, ministr financí | Foto: Ondřej Besperát

Teprve na poslední schůzi se podařilo návrh zákona schválit. Ovšem dnes není jisté, že projde senátem a začne od podzimu platit.

Zastánce rodinné politiky a otec čtyř dětí Kvapil vidí chybu u odpočtů z daní. Rodina, nebo spíš pracující manžel či manželka, si může od 1. ledna letošního roku odpočítat na nevýdělečně činnou manželku (či manžela) dvojnásobek toho co dřív - až 24 840 korun.

Zároveň s tím se ale nezvedl limit, který by matkám umožnil si více přivydělat. Partner, který nyní nevydělává, by neměl mít roční příjem vyšší než 38 040 korun, což je suma stanovená před sedmi lety. Měla by se zvýšit až na 68 tisíc korun.

"Do příjmů se započítává tzv. mateřská, a jestliže převážná část připadne do jednoho zdaňovacího období, je pravděpodobné, že poplatník slevu na manželku na mateřské nezíská," vysvětluje lidovecký poslanec.

Limit zákonodárci spočítali z průměrného platu tak, aby se ho nepovedlo překročit. "Žádná rodina přeci nesmí doplácet na to, že manželka pobírá mateřskou nebo je schopna si při mateřské přivydělat," míní Kvapil.

 

Právě se děje

Další zprávy