Lidovci se dohadují. Julínkovy zákony vidí každý jinak

Veronika Rodriguez Hana Pražáková, Veronika Rodriguez
28. 11. 2008 14:24
Nelíbí se jim hlavně část o potratech
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zákony Tomáše Julínka vyvolávají ostré spory. Dokonce už i v řadách samotných oponentů.

Lidovci se mezi sebou začali veřejně dohadovat o tom, jestli reformu zdravotnictví podpořit, nebo ne. A v jakém znění by pro ni měli zvednout hlas.

Carbol: Není jasné, co je standard

Například poslanec Jiří Carbol chce upravit některé části zákona o zdravotních pojišťovnách, protože z nich není zřejmé, co ještě pojišťovna hradí a co už si bude muset pacient zaplatit sám.

"Stanovení úhradových standardů lidovci nepovažují za dostatečné," vyjádřil se v pátek Jiří Carbol.

Kritizuje také to, že zákon umožňuje koncentraci ekonomické moci v oblasti zdravotnictví do rukou jediného člověka - ministra zdravotnictví.

 

Ten by totiž podle nyní schváleného návrhu rozhodoval o tom, kolik budou pacienti připlácet za nadstandard.

Chce proto s vládou o návrhu ještě jednat.

Pro zákon nezvedl ruku na schůzi vlády ani šéf lidovců Jiří Čunek.

Kalousek: Carbol nepochopil systém

Jejich stranický kolega a ministr financí Miroslav Kalousek je naopak spokojený. Vláda totiž dala nakonec na jeho radu a přijala v podstatě jeho variantu sporného bodu.

"Nechci si připisovat nějaké zásluhy, ale je to modifikace mého návrhu," řekl Aktuálně.cz lidovecký ministr.

Námitky Jiřího Carbola považuje za "nekompetentní".

"Pan poslanec Carbol nejenom že nepochopil smysl návrhu, ale nechápe ani současný systém. Tím, bohužel, snižuje důvěryhodnost zveřejňovaných stanovisek KDU-ČSL," ohradil se proti Carbolovi Kalousek.

Nechceme potraty

Na čem se ovšem většina lidovců shodne, je příliš liberální přístup k potratům v zákoně o specifických zdravotních službách.

Lidovcům vadí, že by v Česku mohly umělé přerušení těhotenství podstoupit také občanky jiných zemí Evropské unie. Podle unijních pravidel totiž mají nárok na stejné služby a péči jako Češky.

Ministr financí Miroslav Kalousek na jednání sněmovny.
Ministr financí Miroslav Kalousek na jednání sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát

"Jsme přesvědčeni, že tuto otázku (potraty) můžeme s koaličními partnery ještě upřesnit a upravit tak, aby - řekněme - vyhovovala poslancům KDU-ČSL," řekl Jiří Čunek.

Koaliční jednání by se podle předsedy lidovců Jiřího Čunka mělo zabývat i poplatky u lékaře.

Lidovci chtějí, aby se na tom koaliční lídři dohodli ještě letos. Přestože se koalice na návrhu zrušit placení u vybraných skupin už shodla, lidovci by o záměru rádi dál diskutovali.

Zákon ještě míří do sněmovny

Čtveřici zákonů z dílny Tomáše Julínka - tedy zákon o zdravotních službách, o záchranné službě, o specifických zdravotních službách a o veřejném zdravotním pojištění -už schválila vláda.

Poslední zákon o nadstandardní péči schválil Topolánkův kabinet teprve ve čtvrtek na mimořádné schůzi v senátu. Novela prošla s pozměněným sporným reformním paragrafem o péči hrazené z pojištění a o nadstandardu.

Nyní se jimi ale bude zabývat ještě poslanecká sněmovna. Někteří členové KDU-ČSL je přesto znovu chce vrátit do vlády. Nebo alespoň změnit ve sněmovně.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy