Lidovci Schwarzenbergovi: Omluvte se za černoprdelníky

Hana Pecinová
19. 1. 2010 13:35
Je to trapné a nevkusné, míní o Schwarzenbergově výroku lidovci
Foto: Jan Langer

Hradec Králové - Krajský výbor křesťanských demokratů v Hradci Králové požaduje po předsedovi strany TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi omluvu.

Nelíbily se mu netaktní a urážlivá slova, která Schwarzenberg na adresu členů KDU-ČSL použil.

Předseda TOP 09 křesťanské demokraty rozhořčil lidovým výrazem, který použil v listopadovém rozhovoru pro deník Právo, kde je označil za "černoprdelníky".

"Nespokojenost se stavem české politiky je značná. Zaznamenávám při každé diskusi, že způsob, jak se u nás politika dělá, se většině lidí hnusí, nehledě na to, jestli ji dělá modrý pták, socan či černoprdelník," řekl tehdy Schwarzenberg.

Královehradecký krajský výbor křesťanských demokratů teď žádá omluvu za výraz, kterým podle jeho předsedy Jiřího Veselého častovali v padesátých letech minulého století bachaři v kriminálech členy Strany lidové a kněze, kteří byli z politických důvodů internováni.

"Je trapné a nevkusné, pokud tento termín dnes veřejně použil politik, který se chlubí tradičními hodnotami a hlásí se ke katolickému vyznání," uvedl Veselý.

Schwarzenbergovy výroky v minulých měsících ale nesměřovaly jen do řad KDU-ČSL. Předseda TOP 09 se opřel i do sociálních demokratů, které označil za "prodejné děvy" a "jakési kmotry".

Kvůli těmto výrokům odmítl předseda ČSSD Jiří Paroubek účast na společné večeři se Schwarzenbergem, kterou koncem listopadu lídr TOP 09 uspořádal po skončení prvního sněmu nově vzniklé strany.

"Poté, jak se pan Schwarzenberg vyjadřuje o sociální demokracii, nemůžu pozvání přijmout," vysvětlil své rozhodnutí Paroubek.

Na večeři tehdy odmítl přijít i předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Důvodem, jak Svoboda řekl České televizi, byl jednak urážlivý výraz "černoprdelníci" a jednak fakt, že ho TOP 09 nepozvala na svůj sjezd.

 

Právě se děje

Další zprávy