Lidovci před vzkříšením slyšeli: Naše strana nevzkvétá

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
20. 11. 2010 14:30
Lidovci doufají, že tento sjezd začne vytahovat stranu ode dna
Michaela Šojdrová
Michaela Šojdrová | Foto: Jan Langer

Žďár nad Sázavou - "Prohráli jsme klíčové volby! Naše strana nevzkvétá!" Tato slova si museli vyslechnout delegáti sjezdu KDU-ČSL, který se sešel v sobotu ve Žďáru nad Sázavou, z úst úřadující předsedkyně Michaely Šojdrové.

Nebylo to pro ně překvapení - Šojdrová se ve zprávě "o stavu strany" odvolávala na silně kritickou analýzu, ze které už Aktuálně.cz citovalo. Projev byl zároveň i projevem předvolebním - úřadující předsedkyně se chce stát předsedkyní stálou.

Nejsme ve sněmovně, ale v politice se držíme

Šojdrová shrnula příčiny: špatná volební kampaň, úbytek členů, vznik TOP 09. Ostatně do Miroslava Kalouska se úřadující předsedkyně pustila také - podle ní měl složit mandát poslance, když založil TOP 09. A stín TOP 09 se nad lidovci vznáší dál.

"Budeme i dál s nimi soupeřit o stejné voliče," prohlásila Šojdrová.

Trauma prohraných sněmovních voleb - kdy poprvé za dobu existence samostatné České republiky nemají lidovci ani jediného poslance - jim pocukroval relativní úspěch v senátních volbách a ve volbách komunálních. Zvláště ty komunální ale Šojdrová nepřeceňuje.

"Pokles hlasů jsme nezastavili," konstatovala úřadující předsedkyně.

Tvrdí ale, že už teď chybí ve sněmovně hlasy lidovců jako opozice: "Budeme tam chybět ještě tři a půl roku. Ale ať tam nechybí ani o den déle."

Podívejte se, jak lidovci schůzují:

Nový předseda? Čunek nechce...

Odpoledne začala volba předsedy. Kromě úřadující předsedkyně Michaely Šojdrové chce být šéfem strany i bývalý místopředseda mladých křesťanských demokratů Pavel Bělobrádek nebo zkušený stranický harcovník Jaroslav Orel.

Pavel Bělobrádek zahrál na tradiční lidoveckou notu - podporu rodinu - varoval lidovce, že se připravuje změna zákona, podle kterého by "bylo manželství svazkem dvou osob" - tedy nejen muže a ženy, ale i třeba i lidí stejného pohlaví.

"Budu se ptát křesťanů v jiných stranách - pánů Nečase, Schwarzenberga. Je to v rozporu s křesťana na svět!" bouřil Bělobrádek.

Jaroslav Orel zdůrazňoval sociální cítění a "spořivost" lidovců, podobně i Ludvík Hovorka, někdejší "poslanec-potížista" v době Topolánkovy vlády, který ohlásil kandidaturu až na sjezdu.

Podobně až ve Žďáru padl návrh na zvolení Jiřího Čunka, bývalého předsedu lidovců a vicepremiéra Topolánkovy vlády, kterého ovšem analytická zpráva pro sjezd označuje za jednu z příčin současných potíží strany - zejména kvůli jeho aféře s údajnou korupcí.

On sám se ale o post neucházel - na otázku předsedy volební komise, zda s kandidaturou souhlasí, odpověděl: "Nesouhlasím!"

Gazdík: Uvidíme, co vy v Senátu!

Sjezd křesťanských demokratů začal dohadováním a hlasováním o programu a organizaci a místy byl nepřehledný i pro samotné delegáty. "O čem teď hlasujeme?" zaznívalo tu a tam sálem. Procedurální zmatky ostatně provázely celý první den sjezdu.

Zatímco pozdrav 1. místopředsedkyně ODS Miroslavy Němcové byl  pro lidovce spíše povzbuzující, předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík vyjmenoval, v čem se obě strany liší a v čem se shodují.

"Lišímne se v míře přerozdělování a  v míře rovnostářství. Hodně napoví postoj  vašich senátorů k reformám, které naše vláda prosazuje," zaznělo jako důrazné upozornění směrem od Gazdíka.

Senátoři KDU-ČSL ovšem už v horní komoře s převahou ČSSD uzavřeli dohodu, že budou mít i s pouhými pěti senátory místopředsedu komory - Senát jím zvolí Petra Pitharta.

 

Právě se děje

Další zprávy