Lidovci navrhli plán proti hazardu. Chtějí ho prodražit

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
6. 10. 2009 16:00
Lidovci podávají do sněmovny návrh regulující kasina a hrací automaty

Praha - Lidovci se rozhodli zareagovat na letitý nářek starostů a vytáhli do boje proti hazardu.

Jejich plán má dvě části. Za prvé chtějí pro stát ukrojit více z dvacetimiliardového balíku výdělků majitelů heren a kasin. Za druhé chtějí dát starostům jasnou pravomoc v obci veškerý hazard regulovat.

KDU-ČSL navrhuje, aby každý hrací automat nebo videoterminál musel mít napříště licenci. Ta by stála jeden milión korun a každých deset let by se musela obnovit. Licenci by udělovalo ministerstvo financí a peníze by putovaly do státního rozpočtu.

Právě změnu tohoto zákona požadoval za miliónový úplatek figurant Mladé fronty DNES, který se vydával za provozovatele sítě heren v severních Čechách.

Samotná licence by ale podle novely zákona o loteriích provozování automatů nestačila. Klíčovou pravomoc by dostaly obce. To je podle KDU-ČSL jediná cesta, jak Česko zbavit pověsti evropského Las Vegas. Podle analýz lidovců je v Česku víc hracích automatů než v celé Evropské unii a jen v Praze jich bliká stejně jako v celém Německu.

"Samy obce budou muset rozhodnout, kdy a kde je možné na jejich území hazard provozovat. Pokud žádnou vyhlášku nevydají, bude to znamenat, že hazard je v obci zakázaný," vysvětluje předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda.

Doposud obce mohou regulovat jen hrací automaty, takzvané videoterminály ale povoluje ministerstvo financí. Vinou toho boj radnice proti hazardu marný. Jak před časem upozornilo Aktuálně.cz jen v Praze povolilo ministerstvo v roce 2007 196 videoterminálů, o rok později to už bylo 2627.

Konec darů "oblíbeným nadacím"

"Kromě správních poplatků za licenci, navrhujeme aby se o padesát procent zvedly odvody provozovatelů hazardu na obecně prospěšné účely. Tedy již ne šest až dvacet procent z výtěžku ale devět až třicet procent," dodává Svoboda.

Peníze by šly do Státního fondu kultury.  To by byl rozdíl oproti současnosti. Dnes si majitelé heren či sázkových kanceláří sami vybírají, komu přispějí.

"Dnes mohou peníze posílat svým oblíbeným nadacím či vysokým školám," myslí si Svoboda. Kvůli podpoře od pochybného kasina se v minulosti do problémů dostala nadace Lvíče, kterou vedl nynější poslanec ČSSD Vítězslav Jandák. Ukázalo se, že nadace přijímá dary od kasína Royal, které zpravuje údajně mafiánská rodina z Izraele. Před zmíněným kasinem byl nejprve zastřelen člověk, v roce 2004 u něj vybuchl granát, který zranil osmnáct lidí.

Zakážeme reklamu na hazard, plánuje KDU

Absolutní zákaz plánuje návrh zákona i v oblasti reklamy na jakékoli hazardní hry. Dotklo by se to především kurzového sázení a kasin.

Podle dostupných údajů se v Česku sází čím dál více. Za rok 2008 Češi prosázeli 128 miliard. Zisk pro provozovatele přesáhl dvaadvacet miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy