Lidovci našli favoritku na Hrad: Exministryni Roithovou

Domácí Jan Němec (redaktor) Domácí, Jan Němec (redaktor), Tereza Šídlová
23. 2. 2012 12:20
Bývalá ministryně zdravotnictví a europoslankyně chce vystřídat Klause
Europoslankyně Zuzana Roithová.
Europoslankyně Zuzana Roithová. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Europoslankyně za KDU-ČSL Zuzana Roithová rozšíří řadu adeptů, kteří by rádi vystřídali na Pražském hradě Václava Klause. Lidovci to oznámili ve čtvrtek dopoledne.

Přestože Roithovou nominuje politická strana, bude muset pravděpodobně nasbírat 50 tisíc podpisů pod svou kandidátku - lidovci totiž na nominaci nemají dost zákonodárců.

Momentálně nemají žádného poslance, mají jen 6 senátorů a potřebovali by jich alespoň deset.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek rozhodnutí Roithové kandidovat ocenil. Výzvy, aby se o funkci prezidentky ucházela, podle něj přicházely nejen od lidovců.

Roithová v souvislosti s kandidaturou oznámila, že od lidovců nechce na kampaň žádné peníze. Otevře si účet a bude sbírat podporu.

"Odmítám přijímat finanční prostředky od jakýchkoli zájmových skupin včetně politických stran. Prezident má být nezávislý a nemá být komukoli vděčný za kampaň, kterou mu někdo připravil," uvedla Roithová v sídle KDU-ČSL, paláci Charitas Roithová ve čtvrtek.

Stav svého "prezidentského" konta, které si zřídila, chce průběžně zveřejňovat.

Sbírání podpisů pro svou prezidentskou kandidaturu považuje za předkolo volby. "Dá to jasný signál, zda kandidát, který se do volby hlásí, má důvěru lidí a já chci vrátit důvěru lidí v politiku," uvedla současná europoslankyně.

Mottem její kampaně bude slovo 'člověk'. Za jednotlivými písmeny se skrývají hodnoty podle Roithové: Česko, lidskost, odpovědnost, všichni, Evropa a křesťanští demokraté.

Europoslankyni v "prezidentském" spotu podpořila ex-politička a právnička Hana Marvanová či astrofyzik Jiří Grygar. 

Zuzana Roithová je vystudovaná lékařka, v letech 1990 až 1997 byla ředitelkou vinohradské fakultní nemocnice. V roce 1998 se stala ministryní zdravotnictví v poloúřednické Tošovského vládě a na podzim téhož roku byla zvolena senátorkou za obvod Praha 10.

V roce 2009 byla zvolena (už na druhé volební období) poslankyní Evropského parlamentu.

Tento týden o sobě dala výrazně vědět návštěvou Ukrajiny, odkud měla pro vedení Evropského parlamentu připravit zprávu o zdravotním stavu bývalé ukrajinské premiérky Julie Tymošenkové.

Přímo s Tymošenkovou se setkat nesměla, mohla ale prostudovat její zdravotní dokumentaci. Média poté informovala, že Tymošenková není řádně léčena a její lékařské nálezy jsou vážné.

"Místo léčby jí odebrali berle, vysadili analgetika a podstupovala náročné, několikahodinové výslechy," řekla Roithová.

Kandidaturu na Hrad zatím potvrdil šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg, úřednický expremiér Jan Fischer a předsedkyně hnutí Suverenita Jana Bobošíková. S velkou pravděpodobností do přímé volby půjde i čestný předseda SPOZ Miloš Zeman.

Své kandidáty zatím oficiálně neurčily dvě největší parlamentní strany. Zatímco v ODS se mluví hlavně o senátorovi Přemyslu Sobotkovi a o nynější předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavě Němcové, opoziční ČSSD vybírá mezi ekonomem Janem Švejnarem a svým místopředsedou Jiřím Dienstbierem.

Kromě těchto kandidátů se hovoří také o podnikateli Tomio Okamurovi, někdejšímu kosmonautovi Vladimíru Remkovi (KSČM), případně o předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetském. 

 

Právě se děje

Další zprávy