Lidovci jsou proti Zemanově účasti na přehlídce v Rusku

ČTK ČTK
Aktualizováno 8. 4. 2015 13:43
Pokud se prezident vojenské přehlídky zúčastní, je reálné, že ministři KDU-ČSL jeho cestu do Moskvy ve středu na vládě nepodpoří.
Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.
Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. | Foto: Sandra Štefaniková

Praha - Pokud bude součástí oficiálního programu prezidenta Miloše Zemana v Moskvě účast na vojenské přehlídce, ministři KDU-ČSL jeho cestu na středečním jednání vlády asi nepodpoří.

Na tiskové konferenci v Praze to řekl místopředseda vlády a předseda lidovců Pavel Bělobrádek (KDÚ-ČSL).

Zemanovou cestou do Ruska, kterou lidovci kritizovali už dřív, stejně jako například opoziční ODS, se bude ve středu zabývat vláda. Pokud ji neschválí, prezident si bude muset návštěvu Moskvy zaplatit z vlastních prostředků.

Cestu na vojenskou přehlídku nepodpoříme

Podle Bělobrádka není z materiálu, který dostali ministři k dispozici, jasné, zda její součástí bude i účast na vojenské přehlídce. Pokud to tak bude, Bělobrádek předpokládá, že lidovečtí ministři cestu nepodpoří.

Šéf KDU-ČSL zopakoval, že nemá nic proti uctění památky padlých z druhé světové války. Nepovažuje ale za šťastné, aby se Zeman za současné mezinárodní situace účastnil ruské vojenské přehlídky.

Cena cesty je 600 000 korun, v částce ale nejsou zahrnuty náklady na armádní letecký speciál.

Zemanovu účast na vojenské přehlídce kritizovala i bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Vláda by si podle ní měla nejdříve vyžádat program cesty prezidenta Miloše Zemana do Moskvy a až poté hlasovat o jejím schválení.

Zopakovala také své dřívější prohlášení, že v situaci, kdy se Rusko podílí na ukrajinské krizi a přehlídky se zúčastní i severokorejský diktátor Kim Čong-un, by Zeman do Moskvy jet neměl.

"Vláda podle mě nemá konkrétní, jasnou představu o tom, co vlastně bude schvalovat. Proto chci vyzvat vládu, aby toto jednání přerušila," řekla Němcová.

V tom, jak se k prezidentově cestě do Moskvy postaví ministři za ANO, nemá hnutí podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) zatím jasno. Připomněl vyjádření ministra obrany Martina Stropnického (ANO), podle kterého Zemanova účast na přehlídce v Moskvě není šťastná. Svůj postoj chtějí ministři z hnutí sjednotit na společné schůzce, až se seznámí se všemi podklady, dodal Brabec.

Oba výroky jsou nešťastné

Bělobrádek se také vyjádřil ke sporu mezi prezidentem a americkým velvyslancem.

Andrew Schapiro koncem března uvedl, že by bylo nešťastné, kdyby se Zeman zřejmě jako jediná hlava státu z EU zúčastnil 9. května vojenské přehlídky v Moskvě v době, kdy ruská vojska v rozporu s mezinárodním právem destabilizují Ukrajinu.

Zeman o víkendu prohlásil, že si od žádného velvyslance nenechá do svých cest mluvit a že Schapiro má nyní dveře na Hrad zavřené.

Podle Bělobrádka nebyla vyjádření vhodná ani z jedné strany. "Myslím si, že velvyslanec by se neměl vyjadřovat poměrně jasně k zahraničněpolitickým cestám prezidenta republiky. To by měl nechat na nás, na vnitrostátních politicích," řekl Bělobrádek.

 "Ta druhá věc je, že pan prezident asi nezareagoval úplně vhodně tím, že říkal, že tam jsou zavřené dveře. To myslím, že také nebylo zrovna šťastné," dodal.

Zemana za jeho výrok kritizoval i premiér Bohuslav Sobotka nebo ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Prezident se opakovaně vyjádřil, že svůj úmysl změnit nehodlá a na cestu je hrdý.

 

Právě se děje

Další zprávy