Lidovci jdou do krajských voleb s Evropskými demokraty

Martina Machová, spolupracovnice Aktuálně.cz
29. 4. 2008 15:30
Vytváří koalice s Evropskými demokraty

Liberec - Vládní lidovci se do podzimních krajských voleb chystají společně s mimoparlamentními stranami.

Podle doporučení vedení strany vybírá mezi SNK-ED či nestraníky. A Evropští demokraté jsou tou častěji vyhledávanou nevěstou.

S nimi se KDU-ČSL spojila například v Libereckém kraji. Lidovci totiž usoudili, že sami na křesla v zastupitelstvu nedosáhnou.

"V kraji máme nízké volební preference a tím i malou naději získat křesla v krajském zastupitelstvu," vysvětlil krajský předseda libereckých lidovců Václav Nosek. "A Evropští demokraté jsou nám programově nejblíže, proto jsme se dohodli právě s nimi."

Ke stejným závěrům došli i jejich političtí partneři. Pod hlavičkou Koalice pro Liberecký kraj chtějí získat sedm mandátů.

Čtěte více: ODS v ohrožení ve vlastní baště. Zatřese s ní zrádce?

Obdobně hovoří i jeho koaliční protějšek Bohuslav Kabátek. "Když se sečtou preference obou stran, získáme až deset procent hlasů," míní krajský předseda SNK-ED v Liberci.

Lídr kandidátky KDU-ČSL v Libereckém kraji Michal Vraný je primářem chirurgie jablonecké nemocnice
Lídr kandidátky KDU-ČSL v Libereckém kraji Michal Vraný je primářem chirurgie jablonecké nemocnice | Foto: Martina Machová

V minulém volebním období se přitom ani jedna strana na liberecké hejtmanství nedostala. Jen stěží totiž atakovaly hranici pěti procent.

K trendu koalic přistupují lidovci zejména v Čechách, kde cítí malou podporu. Většina je pojímá jako jedinou šanci, jak v krajských volbách uspět a získat aspoň nějaká křesla v zastupitelstvech. Jinde by si rádi tímto způsobem polepšili.

Jasno mají například v Pardubickém, Královehradeckém, Středočeském, Plzeňském a Karlovarském kraji. V posledním zmíněném nejdou pod společnou značkou Koalice pro Karlovarský kraj do voleb s SNK-ED, ale nezávislými.

Čtěte více: Rebel v ODS jde proti své straně, ale vystoupit nechce

Jednání ještě neskončila v Ústeckém kraji. Tam při minulých krajských volbách odešla KDU-ČSL s nulovým skóre. Jestli i zde vznikne koalice s Evropskými demokraty, bude jasné do konce května.

"Nic není dáno direktivně. Nenutíme krajské organizace, aby uzavíraly tyto koalice. Je to jen doporučení, které mohou krajští lídři využít," uvedl mluvčí KDU-ČSL Martin Horálek. "Již tradičně úzce spolupracujeme a nelze to tedy považovat za úplné novum," dodal.

Lidovci nepůjdou zcela do neznámého. Právě koalice s nezávislými kandidáty již dlouhodobě a úspěšně funguje v Pardubickém kraji.

"V současnosti v krajském zastupitelstvu máme 12 mandátů, z toho 4 radní," uvedl krajský místopředseda pardubické KDU-ČSL Miloslav Macela.

Pardubický kraj lidovci dokonce díky úspěchům této koalice považují za svou tradiční baštu. "V minulých krajských volbách jsme zde měli druhý nejlepší výsledek v rámci celé strany," zdůraznil generální sekretář KDU-ČSL Aleš Kašpar.

Největší volební úspěchy pak slaví v Jihomoravském kraji, ve Zlíně a na Vysočině.

 

Právě se děje

Další zprávy