Lidovci bilancují. Je čas na výměnu předsedy?

Jakub Antoš
18. 10. 2008 19:55
Zájem projevil europoslanec Jan Březina

Praha - Europoslanec Jan Březina v sobotu oznámil, že je připravený vyzvat stávajícího šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka k souboji o předsednické křeslo. Oslovení křesťanští demokraté se k tomu stavějí vlažně. "Jsme rádi, že se k tomu přihlásil," říkají.

Spekulace o tom, že se poslanec Evropského parlamentu Březina chystá zaútočit na nejvyšší stranický post, se objevují již delší dobu. On sám to však nikdy příliš nekomentoval.

Dnes řekl jasné slovo. "Pokud bude poptávka, pak jsem ochoten se o tento post ucházet," řekl deníku Aktuálně.cz europoslanec.

Volební výsledek? Nic moc

Důvodem, proč svůj postoj zveřejnil, je volební výsledek KDU-ČSL.

"Vše nasvědčuje tomu, že ten výsledek bude nižší, že ve volbách ztratíme. V takových okamžicích je třeba se zamyslet, zda jdeme správným směrem," říkal odpoledne.

Politici KDU-ČSL na jeho prohlášení reagovali opatrně.

"Jsem tomu rád, že se k tomu přihlásil," naráží místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Kasal na fakt, že dosud byla Březinova kandidatura pouze v rovině fám.

Stejný názor má i nejmladší z místopředsedů strany - David Macek. "Předpokládám, že na tom dalším volebním sjezdu bude několik kvalitních kandidátů a bude-li pan Březina jedním z nich, bude to jenom dobře," komentoval Březinovo vyjádření místopředseda Macek.

David Macek
David Macek | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Informace o Březinově rozhodnutí ho však překvapila. Sám průběžné výsledky senátních a krajských voleb nepovažuje za důvod k úvahám o změně ve vedení. "Každé volby jsou momentem, kdy se strana musí zamyslet nad svým dalším postupem, ale zatím z těch výsledků nemám dojem, že bychom museli nějak radikálně reagovat," myslí si Macek.

Podle něho je výsledek daní za koaliční vládnutí. A zejména za reformu. "Je zcela evidentní, že na voličské chování měl dopad vládní reformní balík. Pokud se ale podíváme na všechny vládní strany, tak za tu reformu platíme nejméně."

Z průběžných výsledků senátních a krajských voleb vyplývá, že lidovci ztratili prvenství v Jihomoravském kraji. Poslední čtyři roky zde byl hejtmanem lidovec Stanislav Juránek.

Ve všech třech obvodech, kde KDU-ČSL obhajuje senátorské mandáty, její kandidáti postupují do druhého kola.

 

Právě se děje

Další zprávy