Lidovci a zelení: Zrušte poplatky dětem a u praktiků

Petr Holub
17. 4. 2008 11:50
Požadavky malých stran se kryjí. Radikální jsou obě
Kolik mě to bude stát? Ilustrační snímek
Kolik mě to bude stát? Ilustrační snímek | Foto: Jan Langer

Praha - Na čtvrteční schůzi koalice budou koaliční experti doporučovat změny v poplatcích u lékaře.

Podle informací Aktuálně.cz chtějí zástupci KDU-ČSL a Strany zelených změnit prakticky celý systém, který platí od letošního ledna.

Neplatit do osmnácti

Pokud prosadí svou, přestane se platit u praktických lékařů, zubařů, gynekologů a psychiatrů. Pacient nebude platit ani tehdy, pokud půjde s doporučením od praktika, gynekologa či psychiatra k ambulantním specialistům. U těch by se platilo pouze bez doporučení.

Zelení připouštějí, že by bylo možné u praktiků platit vstupní poplatek za vstup do systému, nejvýš ale jednou měsíčně, nebo jednou za čtvrt roku, podobně jako v Německu.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte podrobnosti:
České poplatky u lékaře jsou nejtvrdší v Evropě

Menší strany přinesou rovněž dlouhé seznamy, kdo má být od poplatků osvobozen. Lidovci i zelení se shodnou, že platit nemají děti do osmnácti let. Zdůvodňují to tím, že neplatí nikde v západní Evropě.

"Odrazovat matky, aby chodily se svými dětmi k lékaři, je nebezpečný prvek systému. Měli bychom je naopak motivovat," zdůraznil člen zdravotní komise zelených Václav Trojan.

Foto: Ludvík Hradilek
Dále k tomuto tématu:
Zrušení poplatků má u poslanců šanci. Vládě navzdory

Osvobodili by ještě klienty sociálních ústavů a domovů důchodců. V tom se shodují s ministrem práce a sociálních věcí Petrem Nečasem (ODS), který také připustil, že poplatky představují vážný problém pro lidi, kteří za pobyt v ústavech odvádějí prakticky veškeré své příjmy.

Lidovci doporučují, aby se osvobodili lidé nad 70 let, zelení k tomu přidávají chronicky nemocné, dárce orgánů a matky během šestinedělí.

Foto: Aktuálně.cz
Blogy na Aktuálně.cz:
David Rath: Rozmyslete si hospitalizaci na ARO a nenechte se zavřít v inkubátoru

Léky za pět korun

Obě menší koaliční strany naopak připouštějí, že se bude platit za pobyt v nemocnici, dodávají však, že se má platit nejvýš 28 dnů.

Zachovat by se měly poplatky na pohotovosti, výjimku by však měli lidé, kteří jsou k první pomoci převezeni.

Zelení přišli z návrhem, aby se poplatek třicet korun platil za celý recept. Dosud se platí za každou položku. Nabízejí i variantu, že se bude platit pět korun za každé balení. Lidovci by v tomto případě připustili až deset korun.

"Pro starší lidí je rozhodujícím zdravotnickým výdajem položka na receptu," zdůvodňuje snížení u léků expert lidovců Ludvík Hovorka.

KDU-ČSL přichází i s tím, aby se změnil pětitisícový roční limit pro všechny poplatky, které pacient zaplatí. Měl by se odvozovat o ročních příjmů každého občana.

"Poplatky mají mít regulační charakter, nemají pacienty odrazovat," stojí v materiálu, který pro nadcházející schůzku připravili lidovci.

Ombudsman Otakar Motejl
Ombudsman Otakar Motejl | Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Ombudsman Motejl: Azylanti by neměli platit poplatky u lékaře
 

Právě se děje

Další zprávy