Lidovci a Zelení tlačí na Julínka. Premiér se ho zastal

Petr Holub, Veronika Suchá
14. 11. 2007 17:10
Koalice řeší odvolání Klenera
Tomáš Julínek přichází do Úřadu vlády ČR.
Tomáš Julínek přichází do Úřadu vlády ČR. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Vláda dnes hasila další koaliční roztržku. Vyvolal ji ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS), když odvolal ředitele ústavu hematologie Pavla Klenera.

Koaliční schůzku žádá předseda lidovců Jiří Čunek, může přitom počítat s podporou Martina Bursíka ze Strany zelených. Ten chce na dnešním zasedání vlády navíc předložit Julínkovi písemné dotazy, např. co chce podniknout s ústavem, který poskytuje specializovanou péči pacientům s leukémií a hemofilií.

Premiér Topolánek se za svého ministra postavil. Jde o krok správným směrem, i když komunikačně nezvládnutý, řekl o sloučení ústavu a nemocnice.

O odvolání Klenera ČTĚTE ZDE

Je to poprvé, co koaliční partneři takto otevřeně zaútočili na ministra zdravotnictví z řad ODS.

Koalice jednala o svých sporech teprve čtyřikrát, dvakrát šlo o definitivní podobu reformy veřejných financí, dvakrát o odstoupení ministrů Čunka a Kuchtové. Shodou okolností už oba ve vládě nejsou.

V případě Julínka ale podle zjištění Aktuálně.cz není spor tak vyhrocený. "O jeho výměnu nám nejde," řekl jeden z koaličních ministrů.

Julínkův mluvčí: Je to zástupný problém

Julínkův mluvčí Tomáš Cikrt nicméně pochybuje, jestli je nutné kvůli jedinému ústavu svolávat koaliční radu: "Kritika od koaličních partnerů vyplývá z nedostatku informací a pan ministr je ochotný jim všechny informace poskytnout."

Cikrt se domnívá, že lidovci a zelení, kteří nemají obsazená křesla ministrů školství a pro místní rozvoj, chtějí obrátit pozornost jinam.

Pochybnosti o Julínkově kompetenci přicházejí měsíc a půl před tím, než ministr rozjede první část své zdravotnické reformy, při níž mimo jiné začnou pacienti platit v ordinacích. Návrh zákonů pro druhou a významnější část reformy, která ve zdravotnickém systému zavádí tržní prvky, zatím Julínek vládě nepředložil. Musí tak ovšem učinit nejpozději na jaře, pokud se má druhý krok spustit v lednu 2009.

Zelení: Nejde o pozemky?

Akci malých koaličních stran vyprovokoval Julínkův plán sloučit pražský Ústav hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) s Všeobecnou fakultní nemocnicí. Aktuálně.cz jako první publikovalo plán sloučení, a když se proti ní ředitel Klener ozval, ministr ho na hodinu odvolal.

"Kolegovi Julínkovi chybějí argumenty pro sloučení, přitom neváhal odvolat profesora Klenera z důvodu vzepření se vrchnosti," komentoval tento krok Bursík.

V pěti dotazech, které dnes Julínkovi předloží, chce především vědět, jaký je důvod a cíl sloučení ÚHKT s nemocnicí a proč se má rušit mezinárodně uznávané pracoviště. Bursík se zároveň obává, že Julínek podléhá tlaku developerských skupin, které chtějí stavět na lukrativních pozemcích mezi Albertovem a Karlovým náměstím.

Proto by chtěl vysvětlit, jaké má ministr plány s areálem, kde leží nejen ÚHKT, ale také celá fakultní nemocnice, lékařská fakulta a další vědecké ústavy. Zelení předem odmítají stěhování ústavů za město.

"To je v rozporu s dlouhodobými programovými cíly Strany zelených," upozorňuje Bursík.

Lidovci: Vyložte argumenty

Lidovci chtějí, aby ministr vysvětlil svou koncepci, jak se má dál zdravotnictví vyvíjet. "Pokud se má něco dělat s ústavy, které léčí superkomplikované případy, nejde odhlédnout od celkové koncepce," vysvětluje lidovecký expert Josef Janeček.

Slučování ÚHKT s nemocnicí je podle Janečka hlas ze tmy a nikdo kromě ministrova týmu nechápe jeho smysl. Koaliční partneři proto chtějí znát celkový plán, který Julínek sleduje. Janeček připouští, že v některých oblastech zdravotnictví se mohou omezit kapacity.

Ve srovnání s okolními zeměmi však nemá Česko nadbytek specializovaných ústavů, spíše je neobvyklé, když v zemi s deseti miliony obyvatel funguje 11 fakultních nemocnic. Například ve srovnatelně velkém Rakousku jsou jen tři.

 

Právě se děje

Další zprávy