Lidovci a Julínkovi lidé se opět nedohodli

Martina Macková
26. 11. 2008 22:15
Zítra na vládě by lidovci měli zákon blokovat
Ludvík Hovorka vyzval, aby sjezd lidovcům potvrdil, že nemusí brát ohled na programové prohlášení vlády.
Ludvík Hovorka vyzval, aby sjezd lidovcům potvrdil, že nemusí brát ohled na programové prohlášení vlády. | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Praha - Spory mezi zdravotními experty lidovců a koncepcí ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) se ani dnes nevyřešily. Zítřejší vláda bude kvůli poslednímu zákonu reformy opět dramatická.

Lidovečtí ministři by podle doporučení svých stranických expertů neměli schválit poslední reformní zákon, který se týká zdravotního pojištění. Není ale vůbec jisté, jak se zachovají.

Minulý týden totiž neposlechli - až na předsedu Jiřího Čunka - názor svých odborníků a schválili zákon o specifických službách. Přestože k němu měla strana výhrady a připomínky, které ministerstvo do zákona nezapracovalo.

"Doporučujeme ministrům zákon zamítnout," řekl Aktuálně.cz člen komise a poslanec Ludvík Hovorka. "Ale nemůžu vědět, jak se zachovají. Je to na jejich odpovědnosti, zda dají na náš názor," dodal.

Dohoda v nedohlednu

Jednání dvou Julínkových náměstků s experty KDU-ČSL trvalo půldruhé hodiny.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek na tiskové konferenci vlády, která nakonec neschválila reformu zdravotnictví.
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek na tiskové konferenci vlády, která nakonec neschválila reformu zdravotnictví. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Vysvětlovali jsme jim, že není možné zákon upravit jen v jediném paragrafu, a oni nám říkali, že jejich návrhy jsou nejlepší," popsal Hovorka. Na schůzce nebyl ministr financí Miroslav Kalousek, který sice není její součástí, ale nechal se slyšet, že má řešení.

"Mluvili jsme o jeho návrhu na klubu poslanců. Jeho návrh není možné uplatnit," komentoval poslanec Hovorka.

Se zástupci další koaliční strany - zelených - se ministerští zástupci sešli už v neděli večer. Lidovci tehdy odmítli přijít.

Ministr jim totiž odmítl poslat své návrhy, a navíc se chtěli poradit nejprve ve straně.

Nakonec lidovci žádají nejen zamítnout zákon o zdravotním pojištění, ale také již vládou schválený zákon o specifických službách. Předsedu a ministra Čunka pověřili, aby v koalici vyjednal, že se zákon vrátí zpět do vlády a nebude pokračovat ve schvalovacím procesu do parlamentu.

Čunek se vrací dnes v noci ze zahraniční cesty. Zítra na vládě by tak měl nejen odmítnout poslední reformní zákon, ale navíc přesvědčit ostatní ministry Topolánkova kabinetu, že ani druhý zákon není možné poslat do sněmovny.

 

 

Právě se děje

Další zprávy