Lidovci a ČSSD chtějí opět zvýšit mateřskou o pětinu

Martina Machová Martina Machová
20. 10. 2009 13:00
Měsíc poté, co sněmovnou prošel takzvaný Janotův úsporný balíček, který má snížit deficit státního rozpočtu, přichází lidovci s jeho změnou.
Lidovci chtějí zvrátit krácení mateřské
Lidovci chtějí zvrátit krácení mateřské | Foto: Reuters

Praha - Měsíc poté, co sněmovnou prošel takzvaný Janotův úsporný balíček, který má snížit deficit státního rozpočtu, přichází lidovci s jeho změnou.

Týká se příspěvků při mateřské dovolené, které původně poslanci snížili o pětinu. Uspořit se tak mělo 1,4 miliardy korun. Poslanci za KDU-ČSL se nyní chtějí pokusit příspěvek vrátit na původní úroveň.

"Čekáme, jestli se připojí ostatní kluby. Oslovili jsme ODS a ČSSD. Chtěli bychom, aby se jednalo o konsenzuální rozhodnutí," uvedla lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová.

"Jestliže klesají platy ve státní správě o 4 procenta a mateřská klesá o 23 procent, vidím v tom vážný rozpor," dodal předseda lidovců Cyril Svoboda.

Již nyní je zřejmé, že mohou počítat s podporou sociální demokracie. Jiří Paroubek jejich záměr označil za "velmi správné rozhodnutí" a chystá se s šéfem lidovců o zachování mateřské v současné výši jednat.

Nenápadné snížení mateřské a ošetřovného zaskočilo krátce po hlasování o Janotových škrtech i některé poslance. Netušil o něm například ani stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach z ČSSD.

Z původního vládního návrhu škrtů přes Poslaneckou sněmovnu neprošlo ani snížení rodičovského příspěvku (o 10 %), ani snížení porodného (o 3000 korun). Levicové strany, které proti snížení těchto rodinných příjmů bojovaly nejvíce, však nechaly beze změn úspornou kapitolu nazvanou "změny v nemocenském pojištění".

A právě pod tímto nenápadným názvem se skrývalo snížení mateřské, ošetřovného či nemocenské při dlouhodobé pracovní neschopnosti.

Změnu obsahoval už původní vládní balíček a ČSSD proti ní při projednávání ve sněmovně neprotestovala. Podle Bohuslava Sobotky šlo o nepříjemný, ale nutný kompromis, stejně jako jej musela udělat ODS u zvýšení stropů pro pojistné.

 

Právě se děje

Další zprávy