Lidovce povede Svoboda, pomůže mu Šojdrová

Eva Benešová
30. 5. 2009 21:54
Cyril Svoboda se do čela strany vrátil po několika letech. První místopředsedkyní je vůbec poprvé žena - Michaela Šojdrová
Cyril Svoboda, nový předseda KDU-ČSL
Cyril Svoboda, nový předseda KDU-ČSL | Foto: Ludvík Hradilek

Vsetín - Éra Jiřího Čunka v čele KDU-ČSL skončila. Na nejvyšším stranickém postu ho vystřídal Cyril Svoboda, který partaj už v minulosti vedl.

Rozhodli o tom delegáti sjezdu, který se koná ve Vsetíně. Kromě Čunka skončili v poli poražených i vítěz prvního kola Jan Březina a poslankyně Michaela Šojdrová. Ta ovšem usedne na druhý nejvyšší post ve straně - stala se 1. místopředsedkyní.

Svobodovi pomohly v boji o předsednické křeslo Čunkovy hlasy. "Uvítal bych, kdyby mých 61 hlasů podpořilo Cyrila Svobodu," řekl ještě před druhým kolem končící předseda deníku Aktuálně.cz a Českému rozhlasu. Na Svobodovu stranu se postavila i Věra Luxová, vdova po někdejším předsedovi Josefu Luxovi.

Sjezd začal už dopoledne příjemným přivítáním delegátů a hostů. Místní starostka rozdávala slivovici a klobásy, před domem hrála lidová hudba, atmosféra uvnitř sálu se ovšem dala krájet. Žádný z kandidátů totiž neměl v rozhádané KDU-ČSL jasnou převahu.

Na sjezd dorazil i bývalý předseda lidovců, a nyní už i bývalý člen strany, Miroslav Kalousek. Ten odchod z KDU-ČSL oznámil před několika dny. Chystá se založit vlastní politickou stranu.

Minutu po minutě:

21:50 - Předsednictvo KDU-ČSL je už kompletní. Delegáti už v prvním kole vybrali čtyři místopředsedy. Zvoleni byli Pavel Svoboda, Jiří Carbol, David Macek a Pavel Horák.

21:11 - Lidovci začali volit místopředsedy. Z osmi kandidátů vybírají čtyři.

21:05 - Netradičně a dramaticky pojal své vystoupení kandidát Pavel Svoboda. Vede ho formou dialogu, přičemž otázky si podává z předtočeného záznamu a vzápětí na ně odpovídá. Snaží se přesvědčit, že chce pokračovat cestou poctivosti.

20:56 - Jiří Koliba předstoupil před delegáty mimo jiné tím, že úspěšně překonal mediální útoky. "Stal jsem se terčem takového útoku a každému mohu ukázat rozhodnutí soudu, které mě osvobodzuje v celém rozsahu," prohlásil Koliba.

20:44 - Pavel Horák přesvědčuje delegáty k tomu, aby strana fungovala jako rodina. Chce se zaměřit i na komunikaci. "Měli bychom komunikovat prostřednitctvím velkých tiskových konferencí," zmínil.

20:35 - Sjezd, který byl před hodinou přerušen večeří, pokračuje představením místopředsedů. Jako první k delegátům hovoří poslanec Jiří Carbol. Zmiňuje nutnost sjednostit se. Podle svých slov se chce při své práci zaměřit na oblast zdravotnictví a školství.

19:25 - Delegáti jdou volit místopředsedy. Do vedení strany kandidují poslanec Jiří Carbol, Pavel Horák, současný místopředseda Marian Hošek, Jiří Koliba, bývalý první místopředseda Roman Línek, současný místopředseda David Macek, Vladimír Říha a exministr Pavel Svoboda. Doposud měli lidovci čtyři místopředsedy.

Foto: Ludvík Hradilek

19:24 - Šojdrová poděkovala delegátům. "Dnes je den pro nový začátek a já věřím, že dnes začneme budovat novou perspektivu KDU_ČSL. Do týmu počítám s Davidem Mackem, kterému děkuji za velkorysé gesto," řekla Šojdrová.

19:19 - První místopředsedkyní byla 192 hlasy zvolena Michaela Šojdrová.

18:34 - David Macek se vzdal nominace. Delegáti proto budou volit z jediného kandidáta.

18:33 - Delegáti v prvním kole nezvolili žádného místopředsedu. Do druhého kola postupuje Michaela Šojdrová se 136 hlasy a David Macek, který získal 74 hlasů.

17:55 - Účastníkům sjezdu se postupně představili i zbývající kandidáti na funkci prvního místopředsedy. Všichni se shodli v tom, že je nutné sjednotit stranu a klást důraz na tradiční rodinné hodnoty. Lidovci v tuto chvíli začínají volit.

17:46 - Delegáty oslovil jako první současný první místopředseda Roman Línek. Hovořil o nutnosti jednoty a křesťanských hodnotách. Zmínil také nutnost vyrovnaného hospodaření a stability.

17:40 - Lidovci nyní budou volit prvního mistopředsedu. O funkci se ucházejí čtyři kandidáti. Neúspěšná kandidátka na předsedkyni Michaela Šojdrová, současný první místopředseda Roman Línek a David Macek.

17:32 - K delegátům promluvil Jiří Čunek. Oznámil, že nebude kandidovat na post místopředsedy a znovu doporučil zvolit Šojdrovou. "Lesk kamer a fotoaparátů jsem si užil dost. Zmínek o Čunkovi bylo prý více, než o Václavu Havlovi. Pro KDU budu pracovat v senátu," prohlásil Čunek.

17:29 - Svoboda byl zvolen velmi těsnou většinou. Potřeboval získat alespoň 151 hlasů a podpořilo ho celkem 157 delegátů. Ihned po zvolení poděkoval za práci expředsedovi Jiřímu Čunkovi a všem soupeřům při volbě předsedy.

17:19 - Novým předsedou KDU-ČSL byl zvolen Cyril Svoboda.

17:06 - Čunek vyzval delegáty, aby na místo první místopředsedkyně zvolili Michaelu Šojdrovou. Oznámil také, že ve vedení KDU-ČSL končí.

16:56 - Poražený kandidát Jiří Čunek pro Aktuálně.cz a Český rozhlas řekl, že by uvítal, kdyby jeho 61 hlasů podpořilo Cyrila Svobodu.

16:45 - Delegáty v tuto chvíli čeká druhá kola volby předsedy. V ní budou vybírat mezi Svobodou a Březinou. Ke zvolení musí jeden z nich získat víc, než polovinu všech platných hlasů. Za platný hlas se přitom bude počítat i takový lístek, na kterém budou zaškrtnuti oba kandidáti. Není proto vyloučeno, že ani ve druhém kole nebude předseda lidovců zvolen. Pokud by k takové situaci došlo, přijde na řadu jednání předsedů krajských organizací.

16:27 - Komise má výsledky prvního kola. V něm nebyl předsedou zvolen nikdo. Do druhého kola postupují Jan Březina a Cyril Svoboda. Hlasovalo celkem 300 delegátů, platných hlasů bylo 298. Pro zvolení v prvním kole bylo nutných nejméně 151 hlasů. Pro Jana Březinu hlasovalo v prvním kole 112 delegátů, pro Cyrila Svobodu 91. Pro Jiřího Čunka 61 a Michaelu Šojdrovou 33.

Foto: Ludvík Hradilek
PROJEVY PŘED VOLBOU:
Přečtěte si, co lidovcům nabídla čtveřice kandidátů

15:33 - Delegáti vyslechli pokyny pro volbu předsedy. Hlasování bude tajné a mělo by skončit těsně před čtvrtou hodinou. Pak se začnou sčítat hlasy.

15:27 - "Nechceme zadlužovat budoucnost jako socialisti, ale také nechceme privatizovat strategické podniky jako ODS. Chceme investovat do rozvoje dopravy, venkova. Chceme, aby obce měly spravedlivější příjmy. Tam jsou totiž naši voliči," pokračuje v projevu Šojdrová.

15:20 - Šojdrová ve svém projevu připomíná minulost strany. Zdůrazňuje, že tradici lidové strany musí partaj udržet. "Neprosadili jsme většinu našeho programu, nezískali jsme důvěru voličů. Není čas nyní ztrácet čas," řekla jediná žena kandidující na šéfku strany.

15:11 - Slovo si vzal Cyril Svoboda. "Buď se dnes staneme silnějšími, nebo končíme. Dnes se rozhodne. Správné je zvolit předsedu, který má odhodlání, zkušenosti a vizi. A to nabízím," přesvědčuje delegáty Svoboda.

15:05 - Před delegáty předstoupil Jiří Čunek. "Politiku neovlivňují jen vize a program, ale i vlastnosti a postoje politiků. Prošli jsme umělou diskreditační kampaň, jako po prvních polistopadových volbách, nebo jako prožil Josef Lux, kterého stál tento boj mnoho sil. Ty mu posléze chyběly v boji nejzásadnějším. Já jsem odolal," prohlásil Čunek.

Vyzval straníky aby byli odvážní, protože jedině tak mohou uspět ve volbách.

15:01 - Jako první z kandidátů mluví europoslanec Jan Březina. Slibuje sjednocení strany. "Navrátím stranu na vrchol, kam patří," prohlásil. Kromě tradičních lidoveckých témat se chce věnovat například rozvoji měst nebo energetice.

14:52 - Na předsedu KDU-ČSL delegáti nominovali pět straníků. Bývalý ministr a předseda legislativní rady vlády Pavel Svoboda ovšem nominaci odmítl. O křeslo šéfa strany se tak utkají Jan Březina, Jiří Čunek, Cyril Svoboda a Michaela Šojdrová. Nyní by měli kandidáti přednést své projevy.

14:40 - Lidovci vyslechli zprávu kontrolní a revizní komise. Nyní mají prostor pro podávání nominací na předsedu a ostatní členy nejužšího vedení strany.

14:00 -Nyní by měli účastníci sjezdu pokračovat v projednávání výročních zpráv. Jednací sál je zatím téměř prázdný.

13:30 - Hostitelé delegátům servírují nudlovou polévku, svíčkovou a jako desert zákusky v miniaturním podání.

13:03 - Delegáti právě zahájili pauzu na oběd.

13:00 - Lidovci rozebírají své hospodaření. Podrobnosti mají ve svých materiálech, které nezveřejnili. Tvrdí ale, že rozpočet je schválen, peněz na tento rok bude dostatek, probíhá audit a příjmy z pražského paláce Charitas mírně rostou.

12:48 - Svou zprávu přednesl i předseda lidoveckých senátorů Rostislav Slavotínek. Zmínil, že pozice klubu se změnila, když se dva senátoři stali ministry. Uvedl, že nyní senátoři usilují o navrácení trestní odpovědnosti na 15 let.

12:27 - K delegátům hovoří předseda poslaneckého klubu Pavel Severa. Nejprve pozdravil poslance Tomáše Kvapila, který je dlouhodobě nemocný. Před několika měsíci prodělal mozkovou příhodu. Poté hovořil o neustálém schvalování a rušení regulačních poplatků ve sněmovně.

12:22 - Čunek ukončil svůj projev, během kterého několikrát sklidil potlesk.

11:50 - Strana podle Čunka v posledních letech šla směrem k programovému sbližování s ODS, které by mohlo dojít až k trvalému svázání. Tím by KDU-ČSL jako svébytná křesťanská strana podle Čunka zanikla.

11:15 - Předseda strany Jiří Čunek přednáší zprávu o vedení strany. Hovoří o tom, kam by měla strana směřovat a jak by měla vypadat. Chce středovou stranu založenou na křesťanské tradici, nikoliv stranu konzervativní.

10:10 - Předseda strany Jiří Čunek delegáty uvítal rekapitulací stranické historie. Lidovci by podle Čunka měli během víkendu ukázat voličům, že jsou "stranou, která ví, pro koho tady je".

"Jsme jedinou křesťanskou stranou, nedovolme, aby se sjezd stal propagací jiných politických cílů, než jakými jsou cíle KDU-ČSL," vyhranil se hned v úvodu sjezdu Čunek proti svému stranickému rivalovi Miroslavu Kalouskovi, který avizoval, že bude u založení nového konzervativního politického subjektu.

10:05 - Sjezd byl oficiálně zahájen českou hymnou.

10:00 - Vystoupení romské křesťanské hudební skupiny Živé světlo a zpěvem gospelů začal dnes ve Vsetíně klíčový volební sjezd KDU-ČSL.

9:30 - Delegáty a hosty ve Vsetíně starostka, která jim nabízí klobásy a slivovici. V kulturním domě pak zní valašské písničky v podání folklorní skupiny.

Všude v okolí jsou vylepeny volební plakáty KDU-ČSL. Veškerá výzdoba je laděna do žluto-modra. I hostesky mají žluté oblečení.

 

Právě se děje

Další zprávy