LIDEM můžou přijít o jméno, předběhli je s registrací

Jana Černá
15. 5. 2012 10:41
Na ministerstvu vnitra už leží žádost o registraci strany LIDEM. Peake ji ale nepodala
Karolína Peake.
Karolína Peake. | Foto: Jan Langer

Praha - Nová politická strana vznikající kolem vicepremiérky Karolíny Peake může přijít o jméno. Žádost o registraci strany LIDEM už totiž stihl podat někdo jiný. Píše to dnešní Právo.

Peake chtěla o registraci žádat příští týden. Vznik nového uskupení ohlásila v polovině dubna po dlouhotrvající krizi ve Věcech veřejných, ze kterých odešla. Od té doby sbírala tisíc podpisů, které jsou potřebné pro registraci každé nové politické strany na ministerstvu vnitra.

Kdo stojí za subjektem se stejným názvem, jaký má její nově budovaná strana, netuší. Uvedla, že z nových informací je v šoku.

"Nemohu odhadovat, zda jde o snahu diskreditovat registrační proces. Netuším, kdo by za tím mohl stát," řekla.

Ředitel odboru všeobecné správy vnitra Václav Henych sdělil, že na ministerstvo dorazila v nedávné době žádost o registraci nové strany. Jestli se jedná o stranu s názvem LIDEM, nebo jiný subjekt, ale nechtěl pro Aktuálně.cz potvrdit.

Že se jedná o falešný pokus o registraci strany, odpovídá podle zjištění Práva mimo jiné to, že na rozdíl od pětičlenného přípravného výboru LIDEM jsou u přípravného výboru již podané žádosti uvedeny jen tři osoby.

Podívejte se, jak si lidé představují logo nové strany:

Nečekaný problém ale platformě nemá zabránit v podání žádosti na ministerstvo. "Je to pro nás výzva," uvádí k tomu v oficiálním prohlášení členka platformy LIDEM, poslankyně Dagmar Navrátilová.

"Když jsme se rozhodli založit novou stranu, za jednu z priorit jsme označili návrat důvěry občanů v politiku. Pokus zbrzdit registraci nové strany prokázal, že to nebude jednoduché," pokračuje Navrátilová.

O tom, jestli nový název skutečně připadne někomu jinému, by mělo být jasno 24. května. Tehdy podle mluvčí ministerstva vnitra Denisy Čermákové na ministerstvu vyprší lhůta pro provedení registrace nebo pro rozhodnutí o jejím odmítnutí.

 

Právě se děje

Další zprávy