Lidé šetří na jídle a knihách, ukazují první data krize

Petr Holub
17. 4. 2009 0:00
Po velmi bohatých Vánocích se ukázala opatrnější tvář Česka
Foto: Reuters

Praha - Hospodářská krize přiměla Čechy, aby začali méně utrácet, rozhodně to však neznamená, že by se už začali propadat do chudoby.

Útraty se průběžně zvyšují od přelomu tisíciletí, přitom ani po příchodu krize neutratili zákazníci v žádném typu obchodů méně peněz než před třemi lety.

Po započítání inflace vychází, že nakupovali ve všech ohledech více zboží než v roce 2004.

Opatrnost po nadílce

První měsíce krize vypadaly ve výdajích domácností takto: Češi si dopřáli bohaté Vánoce, v lednu víc než jindy omezili nákupy automobilů a domácích spotřebičů, v únoru začali kontrolovat běžná vydání.

"Reagujeme tak na růst nezaměstnanosti. Někteří lidé spotřebu omezili, když se jim snížily příjmy, jiní se rozumně připravují, že příjmy poklesnou," hodnotí údaje o únorovém poklesu tržeb v maloobchodech ekonom Jan Mládek.

Jen lékárny vydělávají

Od počátku roku lidé utrácejí o pětinu méně než loni za automobily a benzín. Neznamená to však, že méně jezdí. Proti lednu a únoru 2008 je totiž letos benzín také o pětinu lacinější.

Vedle automobilů lidé spoří od počátku roku také na nábytku a domácích spotřebičích. Jejich výdaje se proti loňsku zmenšily o desetinu, stejně jako při návštěvách restaurací.

Za potraviny, oděvy a knihy Češi utratili v lednu víc než před rokem. To se změnilo v únoru: za jídlo a knihy dali o dvacetinu méně, za oděvy a obuv o sedminu méně.

Z vyšších tržeb mohou mít radost už jenom lékárníci a drogisté, kteří vydělávají o desetinu víc než před rokem. Ti ovšem zažili hubené časy právě loni v prvním čtvrtletí, když lidé na lécích šetřili z obav před právě zavedenými poplatky.

Návrat do roku 2005

Ačkoli se zatím lidé nepropadají do chudoby, bilance se může zhoršit v příštích měsících.

Známé údaje totiž zatím neukazují, že se česká ekonomika zotavuje.

Produkce průmyslu se snížila v únoru už popáté a pokles proti loňskému roku dosáhl 23 procent. Pokud se bilance v příštích měsících nezlepší, budou továrny i nadále propouštět.

Záleží na Německu

Když se nepočítají agenturní pracovníci, snižuje se zaměstnanost v průmyslu měsíčně o dvanáct až patnáct tisíc míst. Únorové mzdy v průmyslu přitom nepřekročily úroveň minulého roku a není vyloučeno, že se budou dál snižovat.

Výpadky maloobchodu navíc ukazují, že nezaměstnanost může v příštích měsících zasáhnout také sektor služeb.

Jan Mládek přesto míní, že vyšší nezaměstnanost a skromnější nákupy tuzemskou krizi neprohloubí.

"Pro naši ekonomiku je rozhodující poptávka po českém zboží v zemích eurozóny. Až se situace obrátí v Americe a Německu, zlepší se poměry také u nás," míní expert.

Poslední šance konzumu

Ekonomové čekají s napětím na březnové údaje o maloobchodu. Lidé po vánočním utrácení šetří v lednu a v únoru každý rok. Tentokrát to bylo jen o něco víc.

V lednu a únoru 2008 snížily rodiny oproti prosinci své celkové výdaje o čtvrtinu, letos to bylo o třetinu.

Už v březnu bývá zvykem, že se výdaje opět o 15 až 20 procent zvýší a další nárůst bývá v dubnu. Až březnové údaje tedy rozhodnou, jestli se mají obchodníci připravit na opravdu těžký rok.


 

Právě se děje

Další zprávy