Lidé příliš věří předvolebním slibům

Petr Holub
7. 4. 2006 0:01
Praha - Jací jsou Češi? Buď tak nevzdělaní, nebo přemýšlejí tak chaoticky, že podle jejich představ není možné řídit stát. Uvnitř: GRAFIKA a ANKETA.
Pracovník firmy Europlakát připevňuje na reklamní plochu v pražské Libni billboard, kterým chce voliče zaujmout KDU-ČSL. Billboard zprvu doprovázela otázka "Víte, co chci?", kterou lidovci před novináři přelepili sloganem "7900,- maminkám. Držíme slovo"
Pracovník firmy Europlakát připevňuje na reklamní plochu v pražské Libni billboard, kterým chce voliče zaujmout KDU-ČSL. Billboard zprvu doprovázela otázka "Víte, co chci?", kterou lidovci před novináři přelepili sloganem "7900,- maminkám. Držíme slovo" | Foto: Ondřej Besperát

To vše lze vyčíst ze zevrubného březnového šetření sociologů z Akademie věd, kteří se dotazovali více než tisícovky občanů na jejich názory na nutné reformy.

Strach z odpovědnosti

S výjimkou školství by Češi chtěli změnit všechno - zdravotnictví, bydlení, daně i sociální dávky.

Ve zdravotnictví jim nejvíc vadí, jak pojišťovny zacházejí s financemi a kolik peněz se utratí za léky. Situace se podle většiny občanů vyřeší, když stát zvýší dotace, posílí kontrolu a spojí všechny zdravotní pojišťovny do jedné.

Foto: Aktuálně.cz

Ivo Bayer, který zdravotnickou studii připravil, přesto Čechům nepřipisuje velkou lásku ke státu. "Není v tom nic levicového, spíše strach z odpovědnosti za vlastní zdraví," vysvětlil.

Pokud jde o penze, z pohledu občanů byla úplně zbytečná Bezděkova komise, která v letech 2004 a 2005 hledala cestu, jak zaplatit raketově rostoucí výdaje na penze a přitom nezvyšovat sociální pojistné, které už dnes neúnosně podražuje práci. Experti navrhli varianty, jak mírně zvýšit věk odchodu do důchodu a rovněž mírně omezit státní penzi.

Něco takového je z pohledu veřejnosti nepřípustné. Důchodový věk ani výše penzí by se měnit neměly (odmítá to dokonce 60 procent voličů ODS). A pokud by nestačily peníze, měl by stát zvýšit zaměstnancům pojistné - přejí si to například tři čtvrtiny voličů KSČM i lidovců.

Foto: Aktuálně.cz

Sociální dávky považují dvě třetiny občanů za nedostatečné a doporučují je zvýšit. Také v tomto směru se názory lidovců shodují s komunisty - přály by si to čtyři pětiny jejich voličů. Připouštějí to však i dvě třetiny příznivců ODS.

Nižší daně, vyšší odvody

Mimořádně chaotický je převládající směr veřejného mínění v daňové oblasti. Lidé chtějí nižší daně pro rodiny (55%), zároveň však doporučují vyšší odvody pojistného, aby bylo z čeho platit chudé a staré lidi.

Nepořádek v představách o veřejných financích vysvětlují sociologové tím, že komunismus občany naučil žít ze dne na den. "Lidé například nejsou zvyklí dlouhodobě budovat majetek, anebo myslet na příští generace. Západní populace je v tom zkušenější,"  řekl sociolog Jiří Večerník, který dodal, že ani demokratický systém se zavedenou praxí přehnaných volebních slibů orientaci v ekonomických záležitostech nepomáhá.

Stejné rozpory jako u daní a dávek objevili výzkumníci v názorech na reformu bydlení. Praxi, kdy část občanů využívá regulované nájmy dob komunismu a další platí tržní ceny, označila za nespravedlivé víc než polovina populace. Za rozumné považuje dvojí ceny jen čtvrtina dotázaných.

Ovšem zrušit regulace doporučuje pouze pětina občanů a více než polovina by státní dozor nad cenami zachovala.

Foto: Aktuálně.cz

Nejdřív se musí změnit Češi

Tvrzení, že levicové myšlení nepřevládá, dokazoval Petr Matějů na příkladu školství. Zde se Češi drží tradičního elitářství. I když má Česko v rámci OECD nejméně vysokoškolsky vzdělaných občanů, přesto si dvě třetiny dotázaných myslí, že možnosti studovat univerzitu jsou dostatečné.

Reformy nejsou potřeba ani v základním a středním školství. Naprostá většina chce udržet elitní víceletá gymnázia a na druhé straně lidé nejčastěji doporučují zvětšit kapacitu učilišť, která připravují méně privilegované vrstvy k dělnickým profesím.

Veřejné mínění prostě jen podporuje jednou zavedené poměry. "Je to i tím, že jsme méně vzdělaní," podotkl Matějů.

Politici to podle něho mohou změnit rozumnou osvětou. V posledních letech především pravice propagovala školné, dnes ho připouští 49 procent dotázaných a jen 42 je proti. Nejvíce poplatky za studium doporučuje ODS, středové voliče Zelených a lidovců přesvědčila varianta, podle které by za studium platili až absolventi.

Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy