Lidé nechodí k lékařům. Za zdraví platí o třetinu víc

Petr Holub
23. 4. 2008 12:45
Na poplatcích zaplatili přes miliardu
Sázka na poplatky vyšla. Pacienti platí a nechodí.
Sázka na poplatky vyšla. Pacienti platí a nechodí. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Na zdravotnických poplatcích se vybralo 1,032 miliardy korun, pojišťovny díky poplatkové regulaci ušetřily 2,619 miliardy.

Tak zní odhad ministerstva zdravotnictví, jak fungovaly poplatky v prvním čtvrtletí po svém zavedení.

Podle ministra zdravotnictví Tomáše Julínka mají poplatky přesně takový efekt, jaký reformátoři předpokládali. Nikomu přitom nebyl znemožněn přístup k potřebné zdravotní péči," doplnil ho tiskový mluvčí Tomáš Cikrt.

Nejvíc se ušetřilo na lécích

Ještě velkolepější jsou přitom odhady, o kolik poklesla poptávka po zdravotnických službách. Na pohotovosti, kde se platí poplatek 90 korun, přišlo proti loňsku v letošním prvním čtvrtletí o 45 procent pacientů méně.

Receptů se vydalo o čtyřicet procent méně. "Pokles u počtu balení je o něco menší, jde ale o srovnatelná čísla," upřesnil Julínkův náměstek Pavel Hroboň.

Právě v poplatcích za recept se vybralo nejvíc (456 milionů) a zároveň pojišťovny na lécích nejvíc ušetřily (1,75 miliardy, tedy pětinu čtvrtletních výdajů na léky).

Lékárníci: Nevydělali, ale jsou šťastní

Prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček označil čísla za důkaz, že lékárny na reformě nevydělaly: vybrané poplatky jen snížily ztrátu, kterou způsobil nižší obrat léků placených pojišťovnami a nižší marže u většiny medikamentů.

Přesto si prezident na reformu nestěžuje: "Objem prodeje v lékárnách se snížil, pacienti ale častěji o svém léčení přemýšlejí a ptají se lékárníků, jestli předepsané léky nejdou nahradit. Lékárníkům se tak vrací smysl jejich práce a to je důležitější, než jestli chudneme, nebo bohatneme," řekl novinářům Havlíček.

Obrat lékáren se však nemohl příliš snížit. Podle údajů společnosti IMS-Health vykázaly farmaceutické firmy v prvním čtvrtletí o dvě procenta vyšší příjmy než loni. Chybějící bezmála dvoumiliardovou částku tak museli doplatit přímo pacienti.

Za poplatky a léky tak domácnosti zaplatily v prvním čtvrtletí přímo o tři miliardy víc než před rokem. Jejich výdaje na zdravotnictví se tak zvyšují o víc než třetinu.

Praktici: Vydělali a pacientů ubylo

Druhou největší částku na poplatcích vybrali ambulantní lékaři, celkem 420 milionů korun. Úspora pojišťoven je nižší (144 milionů), protože se šetří jen u ambulantních specialistů.

Praktičtí lékaři jsou placeni podle počtu zapsaných pacientů a jejich počet se pochopitelně nesnížil.

Počet návštěv u specialistů se snížil o 28 procent, pětinový pokles odhaduje u praktických lékařů jejich místopředseda Jan Jelínek.

Zvýšili jsme kvalitu péče tím, že máme na pacienty víc času, nezabíjíme je zbytečně předepsanými léky," popsal Jelínek pozitivní změnu pro občany.

Jelínek připouští jen výjimečné případy, kde poplatky zabránily pacientům navštívit lékaře.

Jeden můj pacient odmítá poplatky z principu. Stěžuje si, že ho vláda odřízla od zdravotní péče a že mu už zbývá jen čekat na smrt. Má ale dost peněz, aby v restauraci Na staré faře na Hanspaulce vykouřil denně tři krabičky cigaret," popsal obtížného klienta Jelínek.

O mnoho méně než ambulantní lékaři vybrali na poplatcích v nemocnicích (126 milionů), pojišťovnám však ušetřili pětkrát víc (725 milionů). 

Julínek: Rušení poplatků je populismus

Výsledky prvního čtvrtletí jsou podle ministra zdravotnictví Tomáše Julínka dost přesvědčivé, aby bylo možné odmítnout požadavky KDU-ČSL a Strany zelených na jejich omezení. Například by neměly platit děti do osmnácti let a poplatky by neměli vybírat praktičtí lékaři.

Julínek tyto návrhy odmítl zcela rezolutně: "U lidovců a zelených je to populismus. Nejde jim o to, aby ulevili českým pacientům, není to projevem sociálního cítění," řekl ministr.

Přesto chystá ministr analýzy, který by kritikům z menších koaličních stran vysvětlil, co znamenají jednotlivé poplatky finančně a technicky a jestli mohou nějakou sociální skupinu ohrozit. Schůzka se uskuteční až v polovině května.

Rath: Není se čím chlubit

Údaje o poklesu návštěv u lékaře napadl předseda zdravotního výboru sněmovny David Rath (ČSSD): "Není se čím chlubit. Tak vysoký pokles návštěv ukazuje, že k lékaři nechodili ani ti pacienti, kteří to opravdu potřebovali."

Rath dosud nezná případ, kdy se nemocný nedostavil k lékaři kvůli poplatkům a pak na to doplatil. "Když se o tom v médiích nepíše, tak to ještě neznamená, že se to nestalo," upozornil.

Nejvíc ohroženi jsou podle něho lidé s cukrovkou a vyšším tlakem. Ti mohou návštěvy odkládat, důsledky se dostaví až za několik měsíců, či let.

U náměstků spokojenost

Julínkovi lidé však upozorňují, že pokles z prvního čtvrtletí se nebude v dalších měsících opakovat. "První čtvrtletí není určující pro celý rok. Teď nemůžeme říct, jestli předepsané recepty a návštěvy poklesnou za celý rok o třetinu, nebo o čtvrtinu," vysvětlil náměstek Hroboň.

"Předpovídali jsme pokles o desetinu. Teď vidíme, že odhad se dá reálně uskutečnit a že efekt zřejmě bude o něco větší," doplnil ho další Julínkův náměstek Marek Šnajdr.      

 

Právě se děje

Další zprávy