Liberecký kraj povedeme sami, ohlásila menšinová ČSSD

Martina Machová Martina Machová
16. 11. 2008 18:52
Skončilo povolební vyjednávání, oznámila strana

Liberec - ČSSD v libereckém hejtmanství chce vládnout sama s podporou napříč politickým spektrem.

Pro výrazně menšinovou vládu se rozhodla poté, co zkrachovala jednání o trojkoalici se sdružením Starostů pro Liberecký kraj a Stranou pro otevřenou společnost.

Aktuálně.cz o tom informoval po nedělním setkání zástupců stran, jež se měly původně podílet na koalici, lídr sociálnědemokratické kandidátky a budoucí hejtman Stanislav Eichler. Toto rozhodnutí je podle něj již definitivní.

"Až budeme mít připravené prohlášení, a současně s ním i personální složení nové rady, oslovíme všechny strany včetně ODS. Podporu budeme chtít mít vyjádřenou písemně," uvedl Eichler.

ČSSD získala v Libereckém kraji patnáct mandátů. K nadpoloviční většině v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu ji tak chybí osm hlasů. Jeden pravděpodobně získá od zastupitelky ze Strany pro otevřenou společnost Lidie Vajnerové.

Rozdělení postů v komisích a výborech by mělo kopírovat výsledky voleb.

Trojkoalice ani napodruhé nevyšla

Selhal tak i poslední pokus oživit již jednou odmítnutou trojkoalici s regionálními sdruženími.

Lidie Vajnerová ze Strany pro otevřenou společnost se stala jedinou, která byla ochotna s ČSSD dál jednat poté, co její spolustraníci řekli NE komunistům
Lidie Vajnerová ze Strany pro otevřenou společnost se stala jedinou, která byla ochotna s ČSSD dál jednat poté, co její spolustraníci řekli NE komunistům | Foto: Martina Machová

ČSSD s nimi totiž nechtěla podepsat koaliční smlouvu, což zejména Starostové označili za nepřípustné.

"Nabídli nám dvě křesla radních a sepsání dohody o participaci na vládě v kraji. Nedovedli jsme si ale představit, jak by naši dva radní bez koaliční smlouvy mohli reálně ovlivňovat vedení hejtmanství. V radě by byli ve výrazné menšině a neměli by ani smluvní záruky," vysvětloval postoj Starostů lídr jejich kandidátky Martin Půta.

Rozhodli se tak odejít do opozice, kde zasednou vedle poražených občanských demokratů.

Jednání se komplikovala

Povolební vyjednávání v Liberci prošla několika dramatickými proměnami.

Nejprve sociální demokraté začali vyjednávat s trojkoalicí se Starosty, reprezentovanými hrádeckým starostou Martinem Půtou a libereckým exprimátorem Jiřím Drdou, a regionální Stranou pro otevřenou společnost.

Exposlanec Michal Kraus šéfuje liberecké ČSSD. Společně s Eichlerem vyjednává o povolebním uspořádání kraje
Exposlanec Michal Kraus šéfuje liberecké ČSSD. Společně s Eichlerem vyjednává o povolebním uspořádání kraje | Foto: Martina Machová

Ačkoli podepsaní koaliční smlouvy bylo téměř na spadnutí, ČSSD náhle od vyjednávání ustoupila. Údajně ji vadili nepřiměřené požadavky Starostů.

Následně zkrachovala i jednání o menšinové vládě se Stranou pro otevřenou společnost, kterou by zaštítila tichá podpora komunistů. Dva ze tří zastupitelů SOS totiž odmítli jakoukoli spolupráci se stranou KSČM.

Starostové proto oživili projekt trojkoalice a opět všechny tři strany zasedly k jednání. Mezi tím komunisté pohrozili, že svou podporu stáhnou.

Ani po ukončení jednání se nechce Eichler k případné tiché podpoře komunistů vyjadřovat. "Dojednané je něco, až když je podepsaná smlouva. Nechci tedy předjímat, u koho podporu získáme," konstatoval.

 

Právě se děje

Další zprávy