Lhůtu pro kontrolu restitucí prodloužíme, shodla se Sněmovna

ČTK ČTK
20. 6. 2014 14:08
Poslanci podpořili návrh části poslaneckého klubu ČSSD na prodloužení lhůty pro posuzování žádostí o vydávání církevního majetku.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Simona Holecová

Praha - Sněmovna podpořila návrh části poslanců ČSSD na prodloužení lhůty pro posouzení žádostí o vydání majetku v rámci církevních restitucí a pro kontrolu rozhodnutí. Předloha předpokládá, že by byla roční místo nynější půlroční.

Opoziční kluby TOP 09, Starostů a ODS vetovaly její schvalování zrychleně už v úvodním kole. Norma přečkala návrhy ODS a KDU-ČSL na odročení a TOP 09 na zamítnutí a míří do ústavně-právního výboru.

Zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi podle zástupce předkladatelů Jeronýma Tejce (ČSSD) chybně předpokládá, že úřady dokážou v půlroční lhůtě rozhodnout o vydání nemovitostí a pak ve stejné lhůtě rozhodnutí zkontrolovat. "Chceme, aby státní úřady měly dostatek času, aby kontrolu provedly, aby nebyly vydány nemovitosti, které by být vydány neměly," řekl.

Zpravodaj Radek Vondráček (ANO) stejně jako Tejc podotkl, že lhůta pro posouzení žádostí už v mnoha případech uplyne. "Smysl normy je diskutabilní," řekl Vondráček. Půlroční lhůta se totiž počítá od data podání žádostí.

Církve dostanou nemovitosti za 75 miliard korun

Církve mohly žádat o majetek do konce loňského roku. Poslední termín tedy teoreticky skončí s červnem a předloha nemůže platit zpětně. Předkladatelé ale tvrdí, že se prodlouží aspoň kontrolní lhůta.

Proti normě se v debatě vyslovil taky Radek Kudela (KDU-ČSL), podle něho přináší právní nejistotu. Nikomu by se podle něho nelíbilo, kdyby zaměstnavatel řekl zaměstnancům, že dostanou platy později, protože se nestihly spočítat.

Někteří poslanci poukázali na to, že vetem proti schvalování zákona už v prvním kole umožnila pravicová opozice podávat pozměňovací návrhy. Mohly by vést k větším změnám zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi, který prosadila bývalá vláda Petra Nečase (ODS).

Církve, které se státem uzavřely dohodu, mají podle zákona dostat nemovitý majetek v hodnotě přibližně pětasedmdesáti miliard korun. Během třiceti let jim stát vyplatí také devětapadesát miliard korun za majetek, který nemůže být vydán, neboť již není v majetku státu. Současně se až na nulu bude snižovat státní dotace církvím.

ČSSD a ANO navrhly, aby byly finanční náhrady sníženy o třináct miliard. Církve na to odmítly přistoupit, neboť zákonem schválená částka je z jejich strany kompromisem z letitých vyjednávání. Pražské arcibiskupství si navíc už v polovině března postěžovalo, že stát nedodržel půlroční lhůtu skoro u třetiny žádostí, které podalo.

 

Právě se děje

Další zprávy