Lhal jste mi, zlobí se Nečas. Ne úmyslně, kaje se Bárta

Domácí Domácí
25. 1. 2011 20:10
Petr Nečas vyzval Víta Bártu k omluvě za nedodržené slovo, vzápětí se jí dočkal
Foto: Petr Protivánek

Praha - Ministr dopravy Vít Bárta (VV) nedodržel slovo a měl by se za to veřejně omluvit, řekl dnes premiér Petr Nečas (ODS).

Bárta se prý jemu osobně zaručil svým slovem za to, že agentura ABL nesledovala politiky ODS v Praze 11.

"Nyní se ukazuje, že se na sledování podíleli přinejmenším subdodavatelé této firmy, což přiznal i samotný ministr," napsal Nečas v tiskovém prohlášení.

A Bárta se jen několik desítek minut poté skutečně omluvil.

"Omlouvám se za to, že jsem během našeho rozhovoru mezi čtyřma očima na přelomu září a října loňského roku neuvedl celý kontext tehdejších aktivit mé bývalé společnosti ABL," napsal ve veřejném dopise premiérovi.

"Je pravdou, že objektivní pohled na celou událost si lze vytvořit až při rekonstrukci celé kauzy, a tak jsem neúmyslně uvedl informace, které se ukázaly jako mylné," dodal.

Zaměstnanec nebo externista

O víkendu Bárta oznámil, že detektiv, který politiky sledoval, nebyl interním zaměstnancem ABL, ale pouze externistou.

"Nemohu přistoupit na vysvětlení, že něco jiného jsou aktivity ABL a něco jiného aktivity jejích subdodavatelů. Nevidím v tom žádný rozdíl," odmítl dnes toto vysvětlení Nečas.

"Dodržení slova považuji za elementární předpoklad vzájemné důvěry. Ministr dopravy Vít Bárta se svým slovem zaručil za něco, co se nyní ukázalo jako nepravdivé. Proto od něj očekávám veřejnou omluvu," napsal premiér.

"V žádném případě jsem neměl úmysl Vám sdělit nepravdivé informace," bránil se pak Bárta. "V době našeho rozhovoru jsem byl konfrontován s dokumentem, který je prokazatelným falzem (byla zde zároveň spojitost s rokem 2006), a navíc byl zveřejněn v citlivé předvolební době krátce po sestavení vlády," doplnil.

Kdo kupuje policejní data

Opoziční ČSSD považuje premiérovu výzvu k omluvě za nedostatečnou. "Nejen, že ministr Bárta lhal premiérovi přímo do očí, ale firma ABL pod jeho vedením za pochybných okolností sledovala politiky Nečasovy vlastní strany," připomněl úřadující šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

"Při této aktivitě navíc byla porušena celá řada zákonů a osobních práv. Připomenout pak musím především nakupování informací z policejních databází, což lze považovat za významné bezpečnostní riziko," pokračoval.

Možný únik z policejních databází znepokojuje i Nečase: "To je věc, která musí být co nejrychleji objasněna a také vyšetřena orgány činnými v trestním řízení," napsal v dnešním prohlášení.

A vyzval k tomu, aby byly do budoucna databáze zabezpečeny tak, aby jakékoli úniky nebyly možné.

 

Právě se děje

Další zprávy