'Lex Pekárek': Věznění poslanci nemají dostávat plat

Domácí ČTK Domácí, ČTK
23. 1. 2013 12:15
ODS k návrhu dohnal problém s jejich pravomocně odsouzeným poslancem Pekárkem
Roman Pekárek.
Roman Pekárek. | Foto: Repro TV ODS

Praha- Vláda se v úterý podle očekávání postavila kladně k poslaneckému návrhu novely, na jejímž základě by věznění zákonodárci přestali dostávat plat, náhrady a další benefity. Novelu zákona o platech ústavních činitelů připravili zákonodárci vládní ODS.

Občanští demokraté ji zdůvodňují tím, že zákonodárci ve vězení nemůžou řádně vykonávat mandát. Totéž by platilo i v případech, pokud by byli v ochranném léčení nebo v zabezpečovací detenci. Doba, kterou by v nich strávili, by se navíc těmto zákonodárcům nezapočítávala do výpočtu odchodného.

ODS tak zřejmě hasí požár se svým, už pravomocně odsouzeným, poslancem Romanem Pekárkem, jenž se opakovaně odmítal vzdát mandátu.

Má tudíž nárok pobírat plný poslanecký plat i v situaci, kdy bude ve vězení a na práci ve sněmovně se nebude nikterak podílet.

Podle názoru opoziční ČSSD je ale téměř jisté, že Ústavní soud by při eventuální stížnosti nepřipustil účinnost zákona už pro nynější volební období. ODS s tím nesouhlasí, její poslanci míní, že otázka platu není ústavní záležitostí, ochranou mandátu.

Kromě v současnosti nezařazeného a nyní už pravomocně odsouzeného poslance Romana Pekárka, který ještě jako nepravomocně odsouzený nahradil koncem loňského roku ve sněmovně jednoho z rebelujících poslanců ODS, v tomto volebním období zatím žádný zákonodárce k nepodmíněnému trestu odsouzen nebyl.

Bývalý sociální demokrat David Rath čeká na soud kvůli podezření z korupce ve vazbě.Stíhaní jsou také další poslanci - Otto Chaloupka (VV) a Vlasta Parkanová (TOP 09).

 

Právě se děje

Další zprávy