Lex Klaus. ČSSD řekla, jak chce měnit pravidla milostí

Domácí Domácí
24. 2. 2012 13:29
Prezidentův pardon by napříště musel schválit i premiér nebo jiný člen vlády
Foto: Jan Langer

Praha - Sociální demokraté zmírnili svou rétoriku vůči prezidentu Václavu Klausovi, jeho milosti jsou jim ale nadále trnem v oku.

Klause sice k demisi vyzývat nebudou, jak ještě na začátku týdne naznačovali, hodlají se ale pokusit zpřísnit pravidla k udělování milostí.

Podle jejich představ by k udělení prezidentského pardonu byl potřeba i souhlas premiéra nebo jiného člena vlády.

Takovou úpravu přitom nelze schválit jen tak jednoduše, jde totiž o ústavní změnu, pro kterou musí zvednout ruku tři pětiny zákonodárců.

"Chceme otevřít debatu, aby v této věci došlo ke změně," uvedl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Sociální demokraté prosazovali kontrasignaci u milostí už při jednání o novele ústavy o přímé volbě prezidenta, ale neúspěšně.

"Věřím, že současné kauzy posílí důvody k tomu, že je změna nutná," dodal Zaorálek.

Klausův vicekancléř Petr Hájek označil v České televizi požadavek na kontrasignaci za nesmyslný.

"Prezident neposuzuje trestné činy, není dalším odvolacím místem, nerozlišuje, zda jde o korupci, či o nezaplacené alimenty, on posuzuje, zda má případ humanitární či jiný lidský rozměr," řekl.

Šéfka univerzity i Mrázkův blízký

Prezident čelil v posledních dnech kritice hlavně kvůli pardonu pro někdejší šéfku Metropolitní univerzity Praha Annu Benešovou a také podnikatele Tomáše Malinu.

Benešová podle verdiktu soudu způsobila škole šestimilionovou škodu, protože umožnila bezplatné studium desítkám lidí. Převážně šlo o státní úředníky. Kromě toho ředitelka předávala úplatky lidem, kteří mohli ovlivnit, jak bude prostor školy využíván. Šlo o částky v řádu desítek tisíc korun.

Lubomír Zaorálek, velký kritik Klausových milostí.
Lubomír Zaorálek, velký kritik Klausových milostí. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Benešová všechna obvinění popírala. Soud jí sice neuvěřil, zároveň ale řekl, že z těchto skutků ředitelka neměla osobní prospěch.

V souvislosti s milostí Klause se hovořilo o blízkých vztazích Benešové s prezidentovou manželkou Livií.

Tomáš Malina je blízký spolupracovník zavražděného kontroverzního podnikatele Františka Mrázka. Odsouzen byl za stamilionovou zpronevěru na pět let. Klaus jeho nástup do vězení odložil, a to kvůli zdravotním důvodům.

Deník Aktuálně.cz ale už minulý týden informoval, že zdravotní stav podnikatele Tomáše Maliny, blízkého přítele zavražděného mafiánského bosse Františka Mrázka, je natolik dobrý, že do vězení může nastoupit.

Prezidentovo rozhodnutí začala prověřovat i protikorupční policie.

Hrad možnost korupce při udělování milostí vylučuje.

Prezidentův vicekancléř Petr Hájek vzkázal Zaorálkovi v Lidových novinách, že projevuje neobhajitelnou hloupost, když Klause ke zdůvodnění milostí vyzývá. Prezident podle něho bere zřetel na lidský rozměr případu, který "z principu ani nejde" vysvětlit.

 

Právě se děje

Další zprávy