Levice ztratila, ČSSD opustil poslanec

Sabina Slonková, Jakub Jareš
25. 10. 2006 19:55
Praha - Michal Pohanka dnes vystoupil z poslaneckého klubu sociální demokracie i ze strany. A to znamená, že případná vláda ČSSD opřena o komunisty ztratila svých sto hlasů ve sněmovně.

Pohanka o svém rozhodnutí informoval písemně vedení strany; jeho prohlášení se podařilo získat i redakci Aktuálně.cz.

Pohanka, který byl zvolen za Jihomoravský kraj, tvrdí, že mu vystoupení z klubu nařídil šéf poslanců ČSSD Michal Hašek. Vyzval jej, aby se vzdal mandátu a vystoupil z ČSSD.

"Jako důvod uvedl informace uvedené v nedávné době v reportáži TV Nova (popisovala podezřelé aktivity Pohanky, pozn. red.). Tato skutečnost na mě hluboce zapůsobila. Zjistil jsem, že ČSSD začíná být stranou, ve které se nediskutuje, ale poroučí. Měl bych odstoupit na základě principu předpokládané viny - tedy principu, který nebyl součástí žádného dokumentu ČSSD a který je podle mého názoru v základním rozporu s principy demokratického právního státu," napsal Pohanka.

ČSSD: Jsme v šoku

Pro Michala Haška je Pohankovo vystoupení z klubu šokem. "Znamená to pro nás obrovský šok." Podle Haška se s ním zkouší vedení ČSSD od rána spojit, ale neúspěšně. "Chceme, aby toto své sdělení řekl kolegům přímo na klub."

Foto: ČSSD

Pohanka ve svém dopise dále uvedl: "Připomíná mi to padesátá léta, kdy byli lidé nuceni odcházet z funkcí přesto, že byli nevinní. Skutečnost, že se v ČSSD takové názory uplatňují, mě vedla k rozhodnutí vystoupit z ČSSD a jejího poslaneckého klubu."

Šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek přesto doufá, že by poslance mohl ve své straně udržet. "Budeme s ním dnes chtít hovořit, aby řekl, jaké byly skutečné důvody jeho rozhodnutí. Samozřejmě se budeme snažit, aby setrval," prohlásil pro ČTK.

Mandátu se podle svého prohlášení Pohanka hodlá vzdát až v případě, kdy jej pravomocně odsoudí soud. Předem ale popírá jakékoli pochybné aktivity.

Pohanka v minulosti působil jako ředitel ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně, byl také náměstkem ministra zdravotnictví v době, kdy stál v čele úřadu David Rath. Nedávno se Pohankovo jméno objevilo v reportáži televize Nova, natáčené skrytou kamerou.

Infobox
Autor fotografie: Jiří Kropáček

Infobox

Řekli k Pohankově odchodu

  • Jiří Paroubek
    stranický šéf:

"Budeme s ním dnes chtít hovořit, aby řekl, jaké byly skutečné důvody jeho rozhodnutí. Samozřejmě se budeme snažit, aby setrval."

  • David Rath
    blízký spolupracovník:

"Včera se mi ve sněmovně svěřil, že je na něj vyvíjen tlak ze strany policejních složek. S čím ten tlak souvisí, ale nijak nespecifikoval." Podle Rathových informací byla policie za Pohankou včera. Věděl o tom údajně i šéf ČSSD Jiří Paroubek.

  • Michal Hašek
    šéf poslanců ČSSD, který Pohanku k odchodu vyzval:

"Znamená to pro nás obrovský šok, úděs a zděšení. Pan Pohanka byl včera na klubu, hovořil s desítkami kolegů a ani náznakem nedal najevo, že by přes noc mohlo přijít něco takového. A: Musím popřít, co už dnes také zaznělo. Nenutím jej, aby rezignoval na poslanecký mandát. Zmínky 50. letech jsou zcela mimo."

  • Petr Gandalovič
    vyjednavač ODS:

"Pan Pohanka je spojený s praktikami pana Ratha na ministerstvu zdravotnictví a to není zrovna světlé období. Odstoupení poslance Pohanky je jenom doklad toho, co se děje ve straně pana Paroubka."

Počítal Péťa s Pohankovou pomocí?

Starosta Budišova Ladislav Péťa, který je podezřelý z machinací s penězi z fondů EU, Pohanku považoval za "hráče" a člověka, s jehož pomocí podle Novy počítal. Péťa na záznamu Novy mluvil o možné vazbě na projekt mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC), které má vzniknout v nemocnici u svaté Anny. Ministerstvo zdravotnictví projekt prověřuje.

ČSSD o Péťovi s Pohankou v minulých dnech mluvila. "Předseda poslaneckého klubu Michal Hašek s ním v minulých dnech projednal zčásti za účasti předsedy ČSSD Jiřího Paroubka informace o jeho údajných kontaktech, avizovaných v reportáži TV Nova v souvislosti s projektem ICRC Brno a se jmény Doležel a Péťa," uvádějí sociální demokraté v tiskové zprávě.

Spekulace o schůzce Doležela a Péti s poslancem Pohankou dnes v rozhovoru pro Frekvenci 1 potvrdil reportér TV Nova Janek Kroupa. "Na několika místech během natáčení, myslím, že poprvé to bylo v březnu, jsme zaregistrovali schůzku mezi Péťou, Doleželem a panem Pohankou kdesi u Jihlavy," prohlásil. Schůzku ale nenatočil.

S Doleželem a Péťou byli podle Kroupy v kontaktu kromě Pohanky i další poslanci ČSSD. "Těch poslanců, kteří s nimi byli v kontaktu, bylo víc," řekl Kroupa rozhlasové stanici. Nechtěl ale prozradit jejich jména, zejména jednoho z nich.

Podle Kroupy jde o poslance, který byl Doleželovi a Péťovi nejbližší, prý o něm říkali, že na rozdíl od Pohanky není hráč. "Oni ho považovali za slušného člověka, kterého nedokáží zkorumpovat, ale dokáží jeho služeb využít v tom, že jim třeba dojedná schůzku s někým dalším významným," popsal reportér s tím, že jde o poslance ČSSD z Vysočiny.

Paroubkova vláda? Horší vyhlídky

Fakt, že Pohanka odchází z ČSSD, ale poslanecký mandát si ponechá, fakticky znamená, že levice oslabila. A toho si je vědom i Paroubek. Ten má celé Pohankovo vystoupení za hru pod taktovkou ODS.

o tom prý jeho dopis, který podle nich neodpovídá průběhu rozhovorů, které měli s Pohankou v posledních pěti dnech Paroubek a Hašek. Další indicií je i to, že Pohanka není celý den k zastižení a nezvedá svým kolegům telefony. "Předpokládáme, že Pohanka bude sto prvním poslancem, který může podpořit pravicovou vládu," řekl jeden z blízkých spolupracovníků Paroubka.

Hlasoval už s ODS?

Argumentem pro přestup Pohanky k ODS je také včerejší hlasování mandátového a imunitního výboru.

Poslanci rozhodovali o návrhu předsedy sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD), aby proběhlo disciplinární řízení s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem, který ve sněmovně přečetl část tajného policejního spisu o odposleších. Pro disciplinární řízení byli členové výboru za ČSSD a KSČM, proti ostatní. Pohanka se zdržel hlasování. "

To už signalizovalo, že se vzdaluje od názoru sociální demokracie," hodnotí hlasování předseda výboru Jaroslav Kala (ČSSD).

Pohanka s Ladislavou Zelenkovou také byli jedinými sociálnědemokratickými poslanci, kteří nepodpořili nakonec úspěšnou snahu ČSSD zamítnout návrh občanských demokratů na změnu silničního zákona.

Jiří Paroubek, který se ještě minulý týden domáhal při schůzce s prezidentem Václavem Klausem svého pokusu sestavit vládu, má nyní jistých "jen" 99 hlasů.

Oproti tomu ODS se může pokusit přetáhnout nyní neukotveného poslance na svou stranu a utvořit znovu vládu se "stojedničkovou" většinou (spolu s lidovci a zelenými).

To ale občanští demokraté odmítají. "Nelze zakládat vládu na přeběhlících. A už vůbec ne na takových, jako je pan Pohanka," řekl deníku Aktuálně.cz Petr Gandalovič.

"Pan Pohanka je spojený s praktikami pana Ratha na ministerstvu zdravotnictví a to není zrovna světlé období," doplnil Gandalovič. "Odstoupení poslance Pohanky je jenom doklad toho, co se děje ve straně pana Paroubka." "Pro naši zemi je teď nejdůležitější dohodnout se na termínu předčasných voleb. Podle mne by měly být v červnu příštího roku," uzavírá Gandalovič.

 

Právě se děje

Další zprávy