Letouny L-159 zamíří do USA, obchodu už nic nebrání

Tereza Krobová Tereza Krobová
2. 1. 2014 14:01
Prodej schválila na čtvrtečním jednání Rusnokova vláda
Letouny L-159.
Letouny L-159. | Foto: Jan Čadil

Praha - Nepotřebné letouny L-159 zamíří do USA. Prodej až 28 strojů totiž ve čtvrtek odsouhlasila vláda.

Letouny, které Česká republika pořídila za desítky miliard korun, koupí společnost Draken International. Zájem má o 24 kompletních a provozuschopných strojů a čtyři na náhradní díly.

"Výsledná suma se bude pohybovat mezi 434 až 516 miliony, konečná cena bude záviset na skutečném technickém stavu poté, až budou odstraněny obaly," vysvětlil ve čtvrtek ministr obrany Vlastimil Picek. Ze získaných peněz by měl být financován vývoj nových armádních modelů L-159.

Odprodej podle Picka zajistí společnost Aero Vodochody, největší výrobce letecké techniky v Česku.

"První letouny budou po podpisu smlouvy, ke kterému by mělo dojít na přelomu ledna a února, předány společnosti Aero Vodochody v březnu nebo v dubnu," dodal Picek a upozornil, že zprovoznění zabezpečuje společnost nezávisle na České republice.

První letouny by pak měly do USA dorazit v závěru letošního roku.

Společnost prý nebude za zprostředkování brát provizi. Z dřívějších informací však vyplývá, že americká firma Aeru Vodochody za zprovoznění nyní zakonzervovaných L-159 bude platit.

Na prodej čekají další stroje

Ministerstvo se snažilo L-159 zbavit již skoro deset let, zatím ale všechny pokusy prodat zakonzervované stroje skončily fiaskem.

Loni úřad vyhlásil veřejnou obchodní soutěž na prodej osmi strojů. Sliboval si od toho zájem například bohatých sběratelů letecké techniky. Kvůli nízkým nabídkovým cenám ale z plánovaného prodeje zhruba desítky strojů sešlo.

Vojenské letectvo mělo původně celkem 72 bitevníků, za které zaplatilo 51 miliard korun. Piloti ale potřebují jen zhruba třetinu z nich.

Celkem 36 strojů je tak zakonzervováno a připraveno k prodeji. Česká republika za jejich uložení zaplatila od roku 2006 společnosti Aero Vodochody 260 milionů korun.

Americká firma Draken International provozuje přes 50 různých stíhaček a proudových letounů a hlavně americkým vzdušným silám nabízí výcvik pilotů v reálných vzdušných bojích.

V současné době je L-159A Vzdušnými silami Armády České republiky používán jako hlavní typ pro ničení pozemních cílů.

 

Právě se děje

Další zprávy