Letos mají být promlčeny první excesy z privatizace

ČTK ČTK
18. 10. 2012 16:07
Komunisté proto navrhují nepromlčitelnost těchto trestných činů
Vláda rozhodne ve středu, ilustrační foto.
Vláda rozhodne ve středu, ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda na svém středečním zasedání zřejmě odmítne návrh poslanců KSČM, aby trestné činy související s privatizací z 90. let byly nepromlčitelné.

Vyplývá to z návrhu usnesení na webových stránkách vlády. Komunisté tvrdí, že proces odstátnění majetku provázela řada excesů, přičemž neexistoval dostatečný právní rámec.

Do současnosti nebyly podle poslanců KSČM vyřešeny případy obcházení zákona o malé privatizaci, využívaní nelegálních peněz nebo neplacení bankovních úvěrů, které sloužily k zaplacení privatizovaných podniků.

U prvních případů bude končit promlčecí lhůta letos, uvedli v důvodové zprávě.

Podle vlády je ale navrhovaná změna v rozporu s ústavní zásadou zákazu retroaktivity. Návrh by navíc porušil princip právní jistoty, protože užívá novou, podle vládních úředníků vágní formulaci "trestné činy spáchané v souvislosti s privatizací".

Okruh dotčených trestných činů by tak prý byl značně neurčitý.

Ve stanovisku také stojí, že vláda sice má zájem na vyšetření a spravedlivém potrestání trestných činů týkajících se privatizace, tyto skutky však prý nejsou natolik závažné, aby to odůvodňovalo jejich zařazení mezi nepromlčitelné trestné činy.

Také podle poslance ze sněmovního ústavně-právního výboru Stanislava Polčáka (TOP 09 a Starostové) není možné řešit selhání státu nepromlčitelností skutků v majetkové oblasti.

"Přípustnost nepromlčitelnosti je ústavně přijatelná jen u válečných zločinů a trestné činnosti genocidia," řekl již dříve.

Pokud vláda návrh poslanců KSČM odmítne, nebude to ještě znamenat jeho konec. Poslední slovo mají vždy poslanci.

 

Právě se děje

Další zprávy