Letadlu s Nečasovou delegací prasklo za letu čelní sklo

Domácí ČTK Domácí, ČTK
26. 5. 2013 16:32
Piloti výrazně snížili letovou hladinu, uvažovalo se i o nouzovém přistání
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Moskva - Vládnímu letounu s premiérem Petrem Nečasem na cestě do Ruska prasklo čelní sklo. Airbus A319 druhou polovinu letu absolvoval ve snížené výšce a bezpečně přistál v Moskvě.

Závada se na stroji objevila zhruba v polovině letu nad územím Běloruska. Piloti výrazně snížili letovou hladinu a uvažovalo se i o nouzovém přistání. Nakonec stroj ve snížené výšce dokončil celý let a bezpečně přistál v Moskvě.

Drobné technické závady u českých vládních letounů nebyly ničím neobvyklým hlavně v dobách staré vládní letky, například u ruských strojů Tupolev Tu-154 nebo Antonov An-24. Poměrně časté problémy však mívá také kanadský Challenger CL-601. Dvojice nových letounů Airbus A-319CJ byla do vládní letky zařazena v roce v 2007.

Moskevské cesty se účastní i ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) a desítky podnikatelů. Ti se však do Ruska vydali v jiném letadle. Zatím není rozhodnuto, jakým letounem se delegace vrátí do České republiky. Možností je vyslání náhradního letounu nebo také návrat delegace v jediném stroji, který by však musel početnou delegaci odvézt nadvakrát.

Nečas v Rusku stráví čtyři dny. V pondělí se setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a s předsedou vlády Dmitrijem Medveděvem, v dalších dnech mimo jiné s gubernátory Sverdlovské a Leningradské oblasti.

 

Právě se děje

Další zprávy