Lessyho jsem musel k policii vrátit, vysvětlil Pecina

ČTK ČTK
11. 12. 2013 19:36
Ministr vnitra vysvětloval dvojvládí u policie poslancům.
Martin Pecina.
Martin Pecina. | Foto: Reuters

Praha - Ministr vnitra v demisi Martin Pecina řekl poslancům sněmovního bezpečnostního výboru, že neměl jinou možnost, než odvolaného policejního prezidenta Petra Lessyho vrátit do služby. Zopakoval, že Lessy je podle něj před zákonem pravomocně nevinný.

Nyní běží správní řízení, ve kterém se má přezkoumat ustanovení Martina Červíčka novým šéfem sboru. Pecina doufá, že vyřešení dvojvládí v čele policie připadne ministrovi vnitra nové vlády.

"Byl bych hrozně rád, kdyby byla příští týden vláda a nemusel bych takovou věc řešit, ale na druhou stranu pokud bude vláda někdy třeba na konci ledna, tak to asi rozhodnout budu muset," sdělil Pecina po jednání výboru.

Výsledek správního řízení proto očekává v dohledné době, aby jej předal svému nástupci. "Určitě nepřipadá v úvahu, abych to rozhodnutí táhnul někdy třeba do půlky ledna. Po včerejším jednání koalice se ukázalo, že vláda je snad blízko," dodal šéf vnitra.

Pecina ve více než hodinovém jednání hlavně obhajoval svůj postup při navrácení Lessyho do služebního poměru. Soud podle něj bývalého policejního prezidenta očistil.

"Před zákonem je jednoznačně nevinen. Musel jsem tak rozhodnout, byl by to hrozný precedent, který si na svou odpovědnost nevezmu," řekl.

Červíček se měl vzdát funkce dobrovolně

Pecina minulý týden rozhodl o návratu Lessyho navzdory doporučení své poradní komise poté, co jeho stíhání kvůli údajné pomluvě a zneužití pravomoci zastavil soud. Ministr podle svého vyjádření očekával, že se Červíček vzdá funkce dobrovolně. Ten to však rezolutně odmítl. Naopak naznačil, že ministr postupuje proti němu, protože odmítl jeho návrhy na personální změny v policii.

Pecina chtěl podle Červíčka odvolat šéfy protikorupční policie a krajských ředitelství ve Zlínském, Olomouckém a Jihočeském kraji. To Pecina odmítá a údajné snahy o dosazení "svých" lidí do funkcí označil jako absurdní.

Lessyho propustil ze služebního poměru loni v srpnu tehdejší ministr Jan Kubice poté, co policejního prezidenta obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů. Lessy údajně nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi.

Obvodní soud však následně Lessyho zprostil viny, odvolací pražský městský soud pak trestní řízení zcela zastavil s argumentem, že ve stejné věci již bylo rozhodnuto v kázeňském řízení. Zasáhnout do kauzy však může ještě nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman s případným dovoláním.

 

Právě se děje

Další zprávy