Legislativní rada doporučila schválit finanční ústavu

ČTK ČTK
27. 9. 2012 16:32
Mezi základní prvky normy patří zakotvení maximálního limitu pro výši vládního dluhu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Legislativní rada vlády ve čtvrtek doporučila vládě ke schválení ústavní zákon o rozpočtové zodpovědnosti, tzv. finanční ústavu.

V tiskové zprávě o tom informovala předsedkyně Legislativní rady vlády Karolína Peake. Mezi základní prvky normy patří zakotvení maximálního limitu pro výši vládního dluhu.

Tzv. dluhová brzda ukládá, že pokud veřejný dluh stoupne na 50 a více procent hrubého domácího produktu, bude muset vláda požádat Poslaneckou sněmovnu neprodleně o vyslovení důvěry.

Vláda by přitom měla první aktivní opatření uskutečnit již při překročení hranice veřejného dluhu 40 procent HDP. Pro přijetí eura je nezbytné dodržet hranici 60 procent. Loni byl veřejný dluh podle údajů Českého statistického úřadu 41,16 procenta HDP.

Zákon, který předložilo ministerstvo financí, dále počítá se zřízením rozpočtové rady a zpřísněním rozpočtových pravidel pro místní správy a samosprávy.

Národní rozpočtová rada by měla být pětičlenná a její zřízení si podle materiálu vyžádá roční náklady 50 milionů korun. Rada by měla mimo jiné sledovat vývoj veřejných financí a hodnotit jej, sledovat transparentnost hospodaření s veřejnými prostředky nebo vypracovávat stanoviska k důležitým zákonům a jejich dopadům na rozpočet. Zákon by měl platit od roku 2014.

 

Právě se děje

Další zprávy