Legální eutanazie? Poslanec Šťastný už má návrh zákona

čtk, ves, job
9. 7. 2007 17:05
Do sněmovny jej ale hodlá předložit až příští rok

Praha - Přiřadí se Česko k zemím, kde je povolena eutanazie? Poslanec Boris Šťastný (ODS) je pro a připravil v tomto duchu zákon o pomoci při dobrovolném odchodu ze života nevyléčitelně nemocného.

Zatím neví přesně, kdy návrh předloží do sněmovny. Nejspíš to ale nebude dřív než příští rok.

Jedním z bodů návrhu zákona, o kterém budou nyní diskutovat odbnorníci, je i to, že by se na eutanazii finančně podílely zdravotní pojišťovny.

Čtěte více: Polovina Čechů souhlasí s eutanázií 

Šťastný, původní profesí lékař, že úvahy o tom, že asistovanou sebevraždu budou platit zdravotní pojišťovny, jsou velmi předčasné. Nyní mu jde o otevření debaty k tématu, které je pro českou společnost stále tabu. "Spolu s touto debatou se otevřela řada dalších otázek jako paliativní péče, umírání, péče o pacienta v Česku vůbec," řekl.

Nikdo třetí o smrti pacinta nesmí rozhodnout

Debata podle poslance potrvá delší dobu. Chce se s odborníky i laickou veřejností nejprve sjednotit na výkladu pojmu. On sám prosazuje eutanazii v podobě, kdy zdravotníci pouze umožní, aby si pacient stiskem tlačítka vpustil do žil smrtící látku nebo polkl smrtící tabletku.

Šťastný dodal, že i po legalizaci této formy eutanazie rozhodně trvá na zachování stávajícího rozsahu trestního zákoníku. To znamená, že nesmí nadále být žádná legální možnost, aby třetí osoba rozhodovala o životě a smrti pacienta. Pro svůj návrh má údajně podporu řady poslanců ODS.

V novém návrhu trestního zákoníku, který připravilo ministerstvo spravedlnosti, nebude paragraf, který by euthanasii zařadil mezi samostatné trestné činy.

Foto: ODS

Čtěte více: Eutanázie bude dál vraždou. Zatím

Poslanci ústavně-právního výboru se rozhodli eutanazii v novém zákoníku vůbec neřešit. Mohla by totiž stejně jako loni způsobit, že by zákoník politici odmítli. Euthanasie vlastní paragraf ještě loni měla. V předchozím návrhu kodexu, ten ale parlament zamítl.

Kodex ji řadil mezi trestné činy, ale s nižší sazbou než vražda. Stanovil za ni až šest let vězení, ale také možnost, že ten, kdo ji vykoná, může odejít od soudu bez trestu. I kvůli tomuto paragrafu sněmovna nakonec kodex zamítla.

Lékaři: Nechceme být katy

Právě na téma eutanazie se dnes konala diskuse s předními odborníky na tuto oblast. Ti se shodli na tom, že člověk má právo rozhodnout o svém životě a smrti. Většina ale zdůrazňovala, že pacient, jehož bolest je dostatečně tlumena, a necítí se být na obtíž a sám, nikdy o eutanazii nepožádá. Odmítli eutanazii sami provádět.

Čtěte více: Eutanázie? Vražda, nebo vysvobození?

Zdravotníci, kteří se dnes diskuse účastnili, ale odmítli stát se "katy" svých pacientů. Varovali před zneužitím eutanazie.

Docent Petr Hach dokonce uvedl, že diskuse o legalizaci eutanazie začala od špatného konce. Nemá se podle něj hovořit o tom, jak budou lékaři své pacienty zabíjet, ale jak je nechají důstojně zemřít.

"Lékař tu není od toho, aby zabíjel, byť na přání pacienta. Nemáme katedry zabíjení, nemáme oddělení v nemocnici, kterému by se říkalo porážka, a nemáme metodický list, jak vraždit," shrnul.

Profesor Pavel Klener zdůraznil, že není zastáncem eutanazie. Byl vychován k úctě k lidskému životu a také studia ho vedla k tomu, aby pacienty zachraňoval. Z vlastní praxe ví, že pacienti s těžkým onkologickým onemocněním jeden den řeknou, že už by vše chtěli ukončit. Druhý den, kdy se jim přitíží, ale lpí na životě takovým způsobem, že je to v naprostém rozporu s jejich původními slovy.

Provádí se v Česku eutanazie nelegálně?

Profesor Pavel Pafko zdůraznil, že pro něj je eutanazie otázka filozofická. Zda společnost připustí, že smrt je věcí svobodného rozhodnutí každého člověk. Způsob usmrcení je podle něj až druhotný.

Většina lidí umírá v nemocnici, jen u 20 procent dokážou lékaři dostatečně tlumit bolest. Umírajícím chybí kontakt s rodinou a postrádají i duchovní podporu. Je málo míst v hospicích a více peněz by mělo jít na paliativní medicínu. Pokud se toto změní, pak podle přítomných zdravotníků ani zákon o eutanazii nebude potřebný.

Eutanazie na přání nemocného je povolena v Nizozemsku a Belgii, tolerují ji v Oregonu, Kolumbii a Švýcarsku. Je jasně vymezena a musí o ní být proveden zápis. Naproti tomu divoká eutanazie definována není a nezapisuje se ani do pacientovy dokumentace.

Etický kodex České lékařské komory provádění eutanazie zakazuje, v českých nemocnicích se podle lékařů přesto dělá.

 

Právě se děje

Další zprávy