Lapálie s Francií zapomenuty, Nečas si pomohl Temelínem

Tereza Šídlová
10. 2. 2011 20:22
Premiér je na oficiální návštěvě Paříže, jednal s premiérem Francoisem Fillonem
Premiér Petr Nečas. Ilustrační snímek ze sklonku prosince 2010.
Premiér Petr Nečas. Ilustrační snímek ze sklonku prosince 2010. | Foto: Reuters

Paříž (Od naší zpravodajky) - Premiér Petr Nečas si na oficiální návštěvě Paříže pochvaloval dobré česko-francouzské vztahy. Lapálie z dob českého předsednictví Evropské unii jsou už podle něj pryč - zjevně i díky francouzskému zájmu o dostavbu jaderné elektrárny Temelín.

Ve čtvrtek se Nečas setkal s francouzským premiérem Francoisem Fillonem, s nímž podepsal plán strategické spolupráce mezi oběma zeměmi, v pátek ho čeká prezident Nicolas Sarkozy.

Nečas jedná v Paříži mimo jiné právě o energetice a miliardové zakázce na dostavbu jaderné elektrárny Temelín, o kterou má zájem francouzská společnost Areva.

Těžké váhy

I zmiňovaná dohoda o spolupráci mezi Prahou a Paříží je zatím ohraničená datem 2013 - tedy rokem, kdy má padnout jméno vítěze největšího českého tendru.

Areva má silné konkurenty, nejen obchodně, ale i z diplomatického pohledu - americký Westinghouse a rusko-české konsorcium Atomstrojexport.

Ve vládní delegaci do Paříže odjel i generální ředitel společnosti ČEZ Martin Roman.

Jsou tři favoriti

„Jednali jsme o problematice jaderné energetiky a také vzájemné spolupráci v této oblasti, včetně průmyslové spolupráce. Česká republika a Francie patří mezi země s pozitivním vztahem k jaderné energetice," řekl Nečas před premiérským sídlem Matignon v Paříži.

Český předseda vlády ale v Paříži zdůraznil, že soutěž je otevřená a všechny tři společnosti mají stejné šance.

„Areva je jedním ze tří favoritů. My Francii povzbuzujeme, ať se zúčastní této soutěže a ať navazují maximum ekonomické kooperace s našimi firmami. A také aby je zapojili do dodávkového procesu," podotkl Nečas.

Martin Roman v civilu

Do Francie tak premiéra doprovodili i čeští byznysmani. Mezi nimi šéf Vítkovice Holding Jan Světlík,  Zbyněk Frolík, zakladatel firmy Linet vyrábějící nemocniční lůžka či Milan Kohout ze Škoda JS a další.

Nejmocnější český manažer Martin Roman cestoval právě v této delegaci byznysmenů v "civilní" části vládního letounu. Podle svých slov se se zástupci Arevy setká v rámci „schůzek většího formátu".

„Dostavba Temelína není předem domluvené téma, ale předpokládám, že bude pro francouzskou stranu tak důležité, že ho při nějakém jednání asi zvednou," řekl Roman před odletem. Podobně prý jeho lidé jednají i s ostatními zájemci - dalšími těžkými vahami, americkým Westinghousem a ruským konsorciem Atomstrojexport.

Vláda ve středu schválila harmonogram příprav tendru. Například v ní upozorňuje na to, že nebude lehké po konečném výběru říct "ne" dvěma důležitým hráčům, ať už společnosti z USA, Ruska či Francie. 

Dynamika místo napětí

Plán strategické spolupráce podepsaná Nečasem a Fillonem rozšiřuje a konkretizuje kooperaci Česka a Francie, důraz klade právě na energetiku. Ale nejen tu - i školství, vědu či strojírenství. Konkrétní příklady budoucích projektů premiér neuvedl. Česko-francouzské vztahy ale podle něj dostaly dynamický impuls.

S Fillonem Nečas probral také Evropskou unii, především pakt konkurenceschopnosti a protikrizový mechanismus, tedy plán Německa a Francie na stabilizaci eurozóny.

Praha zastává názor, že modelem v těchto otázkách by měla být mezivládní spolupráce. Řada věcí z protikrizových plánů unie se české vládě líbí, například důraz na důchodovou reformu, protidluhové brzdy, jako je finanční ústava či vzájemné uznávání kvalifikací a diplomů. Naopak na pokusy harmonizovat přímé daně včetně daňových základů se Česko dívá, jako "když spolkneme citrón", zdůraznil český premiér.

Česko-francouzské vztahy byly v minulosti napjaté. Zvlášť mezi vládou Mirka Topolánka a prezidentem Sarkozym v době kolem českého předsednictví Evropské unii.  Mezi Paříží a Prahou panovala velká nedůvěra.

Do sporů se Sarkozym se dostal minstr zahraničí Karel Schwarzenberg i v Nečasově kabinetu - kritizoval francouzskou politiku vystěhovávání Romů. Už tehdy ale Francouze český premiér podpořil a od Schwarzenbergových slov se distancoval.   

 

Právě se děje

Další zprávy